Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Pixabay

Водеща тема за германските вестници е разпространението на коронавируса. Според "Ханделсблат" все повече германци се отказват от плановете си за почивка зад граница заради страха от заразата. Туристическият бранш ще претърпи коренни промени, прогнозира изданието.

"Ди Велт" обръща внимание на опасността от масовите спортни събития. Вестникът цитира статистика, според която смъртността в райони, където са провеждани подобни събирания на много хора, е 11% по-висока.

Отмяната на ограничителните мерки в Румъния коментира местният печат. Очакваното разхлабване от 1 юли "хвана грип", пише вестник "Адевърул". Румънските лекари, които се събраха в понеделник на заседание на техническата група за Covid-19, решиха, че взривът от нови случаи не позволява нова серия мерки за облекчаване, а премиерът ще обсъжда утре затягане на контрола с цел спазване на мерките за превенция, посочва изданието.

В. "Ромъния либера" цитира министъра на здравеопазването Нелу Татару, който също каза, че от 1 юли няма да има нова серия мерки за облекчаване на ограниченията. Изданието уточнява, че от 1 юли се очакваше да отворят закритите пространства на ресторантите, киносалоните, залите за спектакли и закритите басейни. По изчисления на вестника кризата с коронавируса е струвала на Румъния 3,1 милиарда леи.

Вестниците в Северна Македония коментират програмата на кандидата за премиер от Демократичния съюз за интеграция Насер Зибери. "Нова Македония" изтъква, че планът на Зибери е непартиен и добър за албанската общност и за страната.

Той предложи десетте стратегически държавни институции да се управляват съвместно от един македонец и един албанец.

Като друга своя инициатива  кандидатът за премиер предложи мултиетнически химн, отбелязва изданието.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна