Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК представи проект за преговорна рамка със Северна Македония и Албания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия представи на Съвета на ЕС проект за преговорни рамки за Северна Македония и Албания, които дават насоките и принципите за преговорите за присъединяване.

Рамките са разделени на три части - принципи, от които ще се ръководят преговорите, същина на преговорите и процедура по тях.

Целта е двете страни да приемат напълно Общоевропейското законодателство и да гарантират неговото цялостно действие при приемането си в ЕС.

От Комисията подчертават, че рамките се базират на опита от предишни разширявания и водещите се в момента преговори за разширяване. Те включват ревизираната методология, вземат предвид развитието на европейското законодателство и отразяват постиженията и специфичната ситуация във всяка страна, допълват от Комисията. 

От институцията подчертават, че доверието е подсилено чрез по-голям фокус върху основните реформи като върховенството на закона, функционирането на демократичните институции и публична администрация, както и на икономиките на двете страни.

Освен преговорните рамки от Комисията, страните членки получават и последна информация за напредъка на двете страни от март до този момент.

След като държавите приемат рамките, председателството на Съвета ще представи договорената обща позиция на ЕС на първата междуправителствена конференция с всяка от двете кандидатки, като така ще отбележи официалното начало на преговорите за присъединяване.

Тогава преговорните рамки ще бъдат огласени публично.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени