Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До септември се определят приоритетите за възстановяване от Covid кризата

Снимка: БГНЕС

До септември страната ни трябва да бъде готова с приоритетите и механизмите, по които трябва да бъдат инвестирани средствата от Европейския съюз за икономическото възстановяване след коронакризата.

Инвестирането на антикризисните фондове ще бъде възможно в рамките на следващите 4 години, обяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на среща с Асоциацията на индустриалния капитал в България.

За следващия програмен период страната ни ще предполага с възможност за достъп до финансов ресурс от повече от 29 млрд. евро.

Освен средствата по многогодишната финансова рамка от 2021 до 2027г., които ще са на обща стойност 19,9 млрд. евро, се очаква да заработи и новия план с антикризисни мерки на Европейския съюз с бюджет от над 12,3 млрд. евро.

С този план Евросъюза има шанс не просто да се възстанови икономически след пандемията от Covid-19, но и да се развие.

В момента се работи по актуализирането на подхода, редуцирането на целите, но с по-добър фокус и по програмите, за да отговорят на предизвикателствата, наложени от коронакризата и от Зеления пакт е посочил по време на срещата вицепремиерът Томислав Дончев.

Важните според него акценти, които България трябва да следва са мерките в посока на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници, като пряко свързани с Европейския зелен пакт.

Иновациите, включително развитието на индустриални зони, и цифровизация на публичния и частния сектор, образованието и науката.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна