Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция: От понеделник за туристи остава отворен само „Кулата - Промахон“

| обновено на 03.07.20 в 17:45
Снимка: БГНЕС

Гръцкото правителство излезе с окончателно решение, че за туристи остава единствено граничен пункт „Кулата - Промахон“ от понеделник, 6 юли.

Декларации се изискват от всички без изключение.

„До неделя, 5-и юли, включително, е преходен период за туристите, които влизат в Гърция. От понеделник единственият граничен пункт с България, през който ще се допускат туристи, е „Кулата - Промахон“ и то само с попълнен предварително формуляр“. Това заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас във връзка с различната практика, прилагана към туристите на граничните пунктове „Кулата“ и „Маказа“. 

Само вчера през „Промахон“ са преминали 21 000 туристи, информират граничните власти.

От сухопътните граници на Гърция вход за туристи остава от понеделник само „Кулата“. 

Не се допускат туристи и през границите с Албания, Турция и Северна Македония. 

Отваряне на граничните пунктове по границата ни с Гърция е поставил зам. външният ни министър Петко Дойков на среща с гръцкия посланик Димитриос Хронопулос.

Двамата са обсъдили новите правила за влизане в южната ни съседка, след като кабинетът в Атина реши окончателно - от понеделник 6 юли за туристи остава отворен единствено граничен пункт „Кулата - Промахон“. Декларации се изискват от всички без изключение.

От българска страна е бил поставен и въпросът за създаване на отделни коридори на границата за граждани на Европейския съюз и за трети страни, за да бъде по-бързо преминаването.

Посланик Хронопулос от своя страна е казал, че правилата важат за всички и целят да се контролира ситуацията с коронавируса след отварянето на страната за чужди туристи. Гръцкият дипломат се е ангажирал да предаде поставените от българската страна въпроси в Атина, съобщиха днес от пресцентъра на МВнР.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна