Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роднина на Мохамед:

Ако беше терорист, щеше ли да пуска снимки с оръжие?

Очаква се спецсъдът да гледа мярката за неотклонение на шампиона по борба

В този блок в сряда бе арестуван 21-годишният Мохамед Абдулкадер
Снимка: Петя Янакиева


Специализираният наказателен съд се очаква да гледа мярката за неотклонение на  21-годишния Мохамед Абдулкадер. Бившият шампион по борба от българо-сирийски произход бе обвинен в тероризъм зад граница.  

Роднините на младия мъж не вярват във вината му. Мохамед Абдул кадер и майка му Анелия живеят в двустайно жилище в комплекс „Меден рудник“ заедно с още едно семейство –това на сестрата на майка му, която  има две деца. Заради теснотия и беднотия по думите на  Виолета Петрова двамата заминават за Турция, където да се установяват и търсят работа. Пандемията обаче обърква плановете им и се прибират у нас. На 11 ден от престоя им под карантина нахлуват спецполицаите, разказа Петрова:

"Бяхме в шок-когато ни разпитаха казаха, че ни обвиняват, че моят племенник може да е терорист. И за 2016 година, за която го обвиняват, няма нищо вярно. На тези години вярвате ли синът ви да стреля? Знаете ли какъв кошмар е в Сирия, какво са преживели, за да излязат оттам? За някакви снимки, които момчето е качило във фейсбук, затова са станали всичките тези проверки."

Според Петрова никой, които развива тайна дейност, не би се заявил с такава публична демонстрация. Не са се чували с Мохамед от ареста му. Карантината на майката  изтича утре вечер. Веднага след това тя заминава  за София, уточниха от семейството. 

Според обвинението Абдулкадер неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки, а бащата му е лидер на една от тях. До момента не е установено Абдулкадер да е подготвял терористичен акт у нас. 

Повече чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна