Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп заклейми вандалските прояви по време на протестите срещу расизма

Американският президент Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В реч по повод Деня на независимостта американският президент Доналд Тръмп заклейми вандалските прояви по време на протестите срещу расизма и призова американците да защитят историята и героите си.

На събитието не бяха налагани обичайните мерки срещу епидемията от коронавирус.

Около 7500 души слушаха речта на президента Тръмп на прочутия монумент в щата Южна Дакота с образите на четирима негови предшественици - Вашингтон, Джеферсън, Линкълн и Рузвелт. На Маунт Ръшмор четири месеца преди изборите, на които ще се бори за втори мандат, Тръмп  атакува онези, които рушат паметници: "Тяхната цел не е по-добра Америка. Тяхната цел е да разрушат Америка", каза Тръмп:

Не се съмнявайте, че тази културна революция от ляв тип има за цел да погуби американската революция. Те са решени да съборят всяка статуя и символ на националното ни наследство“.

Радикалната идеология, която атакува нашата страна, си пробива път под знамето на социална справедливост", предупреди президентът и обяви, че е подписал указ за нов мемориал:

Ще бъде създаден Национален парк на американските герои, парк на  открито със статуи на най-великите американци, живели някога“.

Медиите отбелязаха, че много малко от присъстващите на събитието са били с маски и са спазвали дистанция. Съединените щати броят на заразените с Covid-19 вече е над 2 млн. и 700 хил. от общо 11 млн. по света.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени