Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралия затваря граница между два щата за първи път от 100 години

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път от 100 години Австралия ще затвори граница между два щата в страната от сряда за неопределено време. Това са най-населените Виктория и Нов Южен Уелс, а причината е рязкото покачване на заболели от новия коронавирус в Мелбърн. За последните две седмици са установени стотици случаи в столицата на Виктория. 

Там са над 95 на сто от новите инфекции в Австралия. Право да преминават границата ще имат онези, за които пътуването е "неизбежно" и кандидатстват за разрешително, или по работа. 

Главният съветник по здравеопазването във Виктория Брет Сътън оправда решението:

"Всеки бум на епидемията води до случаи, които изискват хоспитализация. Някои от тях се озовават в интензивното отделение. Така се поставя в риск живота на хората. Но ние знаем къде се появяват случаите и как да ги контролираме и овладеем."

А премиерът на Виктория Дейниъл Андрюс призова:

"Да останете в апартамента си е най-безопасното и най-доброто нещо, което да направите. Не е приятно, знам, че е много трудно. Но е за предпочитане, пред това да видим много хора, заболели от вируса, да го разпространяват помежду ни и неизбежните трагичните изходи от това."

Маршрутът между Сидни и Мелбърн - двете щатски столици, е един от най-натоварените в света, отбелязва Би Би Си. Днес във Виктория са регистрирани 127 нови заболели от Covid-19. Това е рекордно ниво от началото на пандемията. Въпреки ръста напоследък, в сравнение с останалата част от света, Австралия остава по-слабо засегната. Общият брой на инфектираните там е 8500, а смъртните случаи - 105.

За последен път границита между двата австралийски щата Виктория и Нов Ужен Уелс е била затворена през 1919-а по време на пандемията от испански грип.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна