Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътуване към жените на Вазов в премиерен спектакъл на Народния театър

Премиера на лиричен колаж за любовта по стихове, писма и спомени на Иван Вазов предлага Народният театър утре вечер от 19.

Пиесата „О, ти, която и да си...“ е написана от Мирела Иванова по идея на Параскева Джукелова, която е и в някои от ролите. В актьорския състав са още Радина Боршош, Биляна Петринска, Ева Тепавичарова и Ненчо Костов.

Сценограф е Нина Пашова, хореограф - Мила Искренова, музиката е на Теодосий Спасов.

Спектакълът е част от поредицата инициативи на първия ни театър за отбелязване на 170-ата годишнина от рождението на патриарха на българската литература.

„Това е едно пътуване към жените на Вазов. Искахме да покажем писателя раним и чувствителен, романтичен. Обичан и обичащ – обясни пред Радио София режисьорът на постановката Бойка Велкова. – Ние сме като археолози. (Пре)открихме Вазов. И правим не просто възстановка, а нашата гледна точка за усещането на Вазов за жената.
Надяваме се, че сме направили едно красиво представление, защото любовта във всичките й измерения окриля и излъчва одухотвореност и красота.“

Сред жените му са Катерина, Пелагия от Пловдив, единствената законна съпруга Атина, разбира се и Евгения (Марс)...

Всяка от актрисите в пиесата играе по няколко роли.

Премиерните представления са на 7 и 8 юли на Камерната сцена на НТ „Иван Вазов“. Следващите дати са в края на месеца: 29, 30 и 31 юли.

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени