Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания ще налага самостоятелно санкции на нарушители на човешки права

Доминик Рааб
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на външните работи Доминик Рааб обяви новия механизъм на правителството за налагане на санкции на сериозни нарушители на човешките права в Саудитска Арабия, Русия, Бирма и Северна Корея.

От началото на следващата година, след излизането на страната от ЕС, Великобритания ще може за пръв път сама, независимо от ООН и ЕС, да замразява авоари и да налага забрани за пътувания на нарушителите.

Доминик Рааб обяви в Камарата на общините, че санкциите ще бъдат насочени срещу онези, които са замесени в смъртта на руския адвокат Сергей Магнитски, убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, систематичното избиване на рохингите в Бирма и използването на принудителен труд в Северна Корея.

"Тези, които имат кръв по ръцете няма да могат да влизат безпроблемно в страната, да купуват имоти на Кингс роуд, да пазаруват за Коледа в Найтсбридж или да перат мръсни пари чрез британски банки“, допълни Рааб.

Мерките, които включват замразяване на сметки и забрана за пътуване на отделни лица или организации, ще влязат в сила веднага след Брекзит в началото на следващата година.

В новите санкции за момента не са включени случаите на корупция. На по-късен етап ще бъдат посочени и конкретни имена.

Идеята за този нов механизъм, който е разновидност на американския „закон Магнитски“, възникна след отравянето на Сергей и Юлия Скрипал с „Новичок“ в Южна Англия през март 2018 година, когато отношенията между Лондон и Москва силно се изостриха.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!