Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската служба за сигурност задържа бившия журналист Иван Сафронов

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Федералната служба за сигурност в Русия задържа бившия журналист и настоящ служител на държавната корпорация „Роскосмос“ Иван Сафронов. Той е заподозрян в предаване на секретна информация на НАТО.

От Федералната служба за сигурност уточниха, че Иван Сафронов е събирал и предавал на една от специалните служби на НАТО информация, която представлява държавна тайна.

Повдигнато му е обвинение в държавна измяна, за което Наказателният кодекс предвижда до 20 години затвор. От „Роскосмос“ заявиха, че арестът не е свързан с настоящата работа на Сафронов.

През май той беше назначен за съветник на генералния директор на компанията Дмитрий Рогозин. От своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че задържането на Сафронов няма нищо общо с журналистическата му дейност.

Преди да постъпи в държавната корпорация журналистът работи във водещите издания „Комерсант“ и „Ведомости“, където отразява военното и военно-техническото сътрудничество, както и теми, свързани с отбранителната и космическата промишленост.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!