Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания с план за 30 млрд. паунда за справяне с безработицата и коронавирусната криза

Риши Сунак, британски финансов министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на финансите Риши Сунак обяви амбициозен и скъпоструващ план за предотвратяване на масова безработица и преодоляване на коронавирусната икономическа криза на стойност 30 млрд. паунда.

Връщане на работа, разкриване на нови позиции и запазване на старите работни места са трите основни точки, като се предвиждат финансови стимули за работодателите. Сериозно ще бъде намален и данък добавена стойност в някои сектори. Ще отпаднат някои такси за насърчаване на пазара на недвижимо имущество.

Риши Сунак отбеляза, че ако схемата на правителството за покриване на заплащането на пуснатите в принудителен отпуск работници продължи още неопределено време, това ще им даде „фалшива надежда“, че винаги могат да се завърнат на работа. Ето защо Сунак обяви план за пуснатите в принудителен отпуск работници да запазят местата си, когато схемата за тяхното подпомагане приключи през октомври.

За да се избегне безработица е много важно максимален брой от тези работници да се завърнат по местата си, каза Сунак.

Ето как правителството ще насърчава за това работодателите: "Ако вие сте работодател и върнете хора от принудителен отпуск и продължавате да им давате работа до януари ще ви изплатим 1 000 паунда бонус за всеки работник", посочи финансовият министър.

Тази схема може да струва на властите 9 милиарда, ако покрие всеки работник в принудителен отпуск.

Всичко това е само част от пакета от около 30 милиарда, който цели избягване на масова безработица след като кризата с коронавируса засегна сериозно икономиката, като финансовият министър обяви и много други стимулиращи мерки.

Сунак оповести схема от 2 милиарда паунда за разкриване на повече работни места за младите хора от 16 до 24 години, които са най-сериозно засегнати от перспективата за дългосрочна безработица. Обещани бяха  30 000 стипендии за обучение на млади хора и пряко плащане на фирми, които наемат чираци.

Ще бъде прекратен временно за 8 месеца гербовия налог при закупуване на нови жилища, за да се насърчи пазара на недвижимо имущество. Предвиждат се и ваучъри до 5 000 паунда на собствениците на имоти за подобряване енергийната ефективност на техните жилища. Това е част от план за 3 милиарда паунда за намаляване на вредните емисии.

Намаляване на данък добавена стойност от 20 на 5 процента за хотелиерството, ресторантьорството, туризма и развлекателния сектор до 12 януари. Ползване на намаления до 50 процента за хранене в заведения от понеделник до сряда през август за насърчаване оборота на пъбовете, ресторантите и кафетата, което беше окачествено като безпрецедентен ход на правителството. Намалението не включва напитките.

Мнозина приветстваха великодушните планове на правителството, но те имат и своите критици. Някои смятат, че са закъснели, други питаха как ще бъдат връщани огромните дългове, в които влиза правителството. А финансови експерти изразиха удивление от продължаващото наливане на огромни средства, каквито не би си позволило дори крайно социалистическо правителство. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна