Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Препоръчва се носенето на маски в горещите точки на Covid-19 в САЩ

Майк Пенс и д-р Дебора Биркс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хората, които живеят в щатите и окръзите на САЩ, които са най-засегнати от Covid-19, трябва да носят маски, когато не могат да практикуват социално дистанциране, заяви координаторът за реагиране на коронавируса в Белия дом д-р Дебора Биркс на пресконференция в сряда.

Изказвайки се в Министерството на образованието, Биркс призова всички в горещите точки на Covid-19 в страната да преместят различните трапезарии на открито и да намалят всякакъв вид събирания на закрито, включително събирания в домовете, до групи от по 10 или по-малко човека.

Дебора Биркс отбеляза, че има някои индикации за изравняване на кривата на новозаразени с коронавирус в американските региони, които са най-засегнати, но в същото време посочи, че във Флорида, Аризона, Калифорния и Тексас все още се наблюдава голям брой случаи на Covid-19

Вицепрезидентът Майк Пенс, който ръководи екипа на Белия дом за борба с коронавируса, заяви, че започват да се виждат първи индикации, че усилията за смекчаване на случаите на новозаразени започват да работят.

Според него в Тексас и Флорида положителните тестове се стабилизират и престават да нарастват експоненциално.

Той посочи, че администрацията на Тръмп насърчава здравните работници да използват най-добрите практики за използване на лични предпазни средства.

"Време е върнем децата си на училище, не само за учене, но и за по-добро психично здраве", отбеляза Пенс.

Според Майк Пенс нивото на смъртност от коронавирус в САЩ вече е с 90% по-ниско, отколкото е било в началото на пандемията.

Пенс повтори изказаната предни дни позиция, че САЩ трябва да започнат да отваря отново икономиката, но подчерта, че трябва да се внимава, докато се прави това.

Междувременно университета "Джонс Хопкинс" съобщи, че заразените с коронавирус в САЩ достигнаха 3 милиона, докато броят на починалите - 131 594.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна