Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата "Св. София" в Истанбул ще бъде превърната в джамия

| обновено на 09.07.20 в 16:30
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проправителствени медии в Турция съобщават, че Държавният съвет – върховната административна инстанция в Турция – единодушно е взел решение за връщане на статута на „Св. София“ на джамия. Според две турски официални лица, цитирани от „Ройтерс“, най-вероятно висшата административна инстанция в Турция утре ще обяви решение в този дух.

Според информациите Държавният съвет, който е върховната административна инстанция в Турция, е преценил жалбата срещу решението на Министерския съвет на Турция от 1934 г. за превръщане на храма в музей като основателна.

Отмяната на решението за превръщане ѝ в музей отваря пътя „Св. София“ отново да стане действаща джамия посочи преди два дни кореспондентът в Анкара на в-к „Сабах“ Окан Мюдеррисоглу в ефира на частната телевизия НТВ. Колумнистът на в-к „Хюррийет“ Абдулкадир Селви, известен с близките си контактите с управляващите, както и проислямският вестник „Йени Шафак“, потвърждават това.

На 2 юли Държавният съвет разгледа делото, образувано по жалба на фондация, настояваща за промяна на решението на турския министерски съвет за обявяване на храма в Истанбул за музей. Сдружението настоява, че решението е юридически невалидно и че подписът под него на основателя и първи президент на Турция Мустафа Кемал Ататюрк е фалшив. Сдружението и по-рано е атакувало забраната за провеждане на мюсюлмански молитви в "Св. София" пред турските съдебни власти.

На 3 юли турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че „протестите относно статута на „Св. София“ са пряко вмешателство в суверенните права на Турция. На церемония по полагане основите на джамия в Истанбул той коментира, че както Турция не се намесва в религиозните въпроси на други страни, така и те нямат право да се намесват в религиозните дела на Турция. По-рано призиви за запазване на статута на „Св. София“ като музей отправиха Гърция, Руската православна църква, Франция, Съединените щати. На 7 юли руската Държавна Дума се обърна с подобен призив към Великото национално събрание на Турция (турският парламент).

Църквата "Св. София" е пострена през VI в. по заповед на византийския император Юстиниан. Тя е била седалище на Вселенския патриарх и храм, в който са били коронавани византийските василевси в продължение на над 900 години, а след превземането на Константинопол от османците през 1453 г. е превърната в джамия. През 1934 г. е обявена за музей и понастоящем се намира под защитата на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна