Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със заповед на министър Ананиев се затягат противоепидемичните мерки

Новите ограничения влизат в сила от полунощ

Кирил Ананиев
Снимка: БТА

Забраняват се групови празненства и събития с над 30 души. През следващите дни не очакваме да спадне броят на новозаразените с коронавирус, даже може да има тенденция за увеличение. Премиерът прие да възстановим част от мерките, имаме обществена подкрепа за тяхното възстановяване.

Това заяви здравният министър Кирил Ананиев на брифинг във ведомството.

"Гласувахме доверие на българските граждани, гласувахме доверие на обществените и частни институции, които провеждат различни мероприятия и дейности и да може българските граждани да се върнат към нормалния начин на живот. Анализът, който направихме за последната седмица, може би 10 дни, показва, че носителите на коронавируса се увеличават и е премината критичната точка от 200 души. Както обещах, стигнем ли до това ниво на заразяване, трябва да възстановим някои от използваните мерки",  заяви министърът.

"Днес подписах заповедта! Влиза от 0:00 часа утре, 10 юли", обяви той.

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, за всички възрастови групи, на открито и закрито, ще се провеждат без публика. Не се разрешава посещенията в дискотеки, барове и други нощни заведения за развлечение на закрито. Посещенията в същите тези заведения, на открито, се допускат при заетост от 50% от общия им капацитет при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и всички останали противоепидемични мерки. 

Забраната включва и групови празненства с присъствие над 30 човека - сватби, балове, кръщенета.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени