Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преименуват "Военна информация" във "Военно разузнаване"

Снимка: БГНЕС

Служба "Военна информация" се преименува в служба "Военно разузнаване". Това гласуваха единодушно на първо четене депутатите.

И управляващи, и опозиция се обединиха в мнението, че промяната ще отрази в най-пълна степен функциите на военното разузнаване като специална разузнавателна служба за добиване и анализ на стратегическа разузнавателна информация. Депутатът Таско Ерменков от БСП посочи:

“Промяната е в правилната посока, защото, когато става въпрос за военно разузнаване, то не може да бъде разделено – само стратегическо, само оперативно или само тактическо. То е изцяло взаимосвързан и службата, която го оглавява, означава, че обхваща, координира и обобщава данните на всички видове разузнавания, които има във Въоръжените сили на Република България“.

Председателят на комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов от ГЕРБ допълни:

“Ролята на началника на отбраната е по-ясно определена в интерес на всички военнослужещи, но не само защото началникът на отбраната е главнокомандващ по време на въоръжен конфликт. Т.е. ние подобряваме работата не само на структурите на Министерството на отбраната, подобряваме работата по принцип на военното разузнаване, което предоставя интегрирана информация и на политическото и на военното ниво“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна