Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов за протеста вчера: Добре сглобен сценарий

За акцията на "Росенец": Артисти

Снимка: БГНЕС

"Понеже ми е много мила държавата - толкова много неща се правят, че не ми се иска от глупост да се разруши и дълги години след това да има много, много проблеми и след това всички си хапем устните и съжаляваме за това, което сме направили. Просто ми се иска да го предотвратя, доколкото мога". Това каза на извънреден брифинг в сградата на МС премиерът Бойко Борисов. Той нарече "случка" акцията на Христо Иванов, лидер на "Да, България", на "Росенец": 

"Видимо публични лица - Христо Иванов ми е бил вицепремиер, министър, шеф на партия и всички го познават - дебаркира, видно с провокативна цел, като Христо Ботев на Козлодуй. Носи знаме. Сабя не видях да носи. Видно отива там с цел. Абсолютно не го виня - всяка партия използва ситуацията по начин, който намери за добре за нея, политически. Отива там със своята цел! Да кажем, че е най-добронамерена. Как бива посрещат? Събитието е на 200-300 м от имота, в който предполага, че е ВИП-ът, който пазят охранителите. Там се очаква, че е. Не е отзад, на пешкир легнал, пече се или плажува. Няма го! Сиреч, нищо не налага такива действия на двамата или трима охранители! Томислав (Дончев б.р.) сега ми го показа (клипа - бел.ред.) ... и аз просто виждам артисти! Един леко върви, носи знаме, а другият го бута-бута-бута до водата, докато джапне и си го пуска да излезе обратно. Не мога да разбера защо трябваше да джапне във водата водата - ако ще го давиш, го дави, ако ще го качваш в лодката, го качвай... Това което, е върха на възмущението ми, сержанти ли са, офицери ли са - президентът Радев ще ни каже - взема и хвърля знамето. Като през цялото време вижда, че ги снимат!".

"През цялото време виждат, че ги снимат. Тези хора са отишли да правят този филм! И тези охранители правят всичко възможно това да е най-автентично…", продължи премиерът.

"Мислите ли, че един средно интелигентен човек, когато го снимат, ще хвърля българското знаме, вместо като офицер или сержант да го развее, да каже: "Заповядайте, искате да се къпете, искате да се печете, заповядайте, ще ви помогнем с кърпите. Чадър нямаме, но дайте аз ще държа знамето... Тук е каменисто, ще ви разчистим малко" - вежливи като полицаите. Виждаш, че тези хора са дошли с цел, остави ги, нека се съблекат, да легнат, да се попекат! Тези хора в НСО не са ли обучени това да правят! ВИП-ът им го няма! Разбирам, да беше зад тях охраняваното лице. Няма никой - камънак и пущиняк. И те го хващат и го бутат, той върви... в камерата и двамата гледат... гледат, гледат, джапкат и бягат, защото се намокриха, а ще пътуват обратно". 

"Разбира се, свършва сценката, качват се на колата, прибират се и отиват къде - да подкрепят – защото Корнелия, Румен Петков, Мая Манолова са едно котило, знаем. Какво прави Христо Иванов да подкрепи или да протестира пред този, който пряко отговаря за НСО, единствено вменено му от Закона. Казва, че ще държи Борисов отговорен".

Сред премиера протестът е бил "добре сглобен" по сценарий.

"Всичко това е добре разигран сецанирий, за да покаже колко гадни са хората от ДПС, как техните гавази ... а те не са техните, те са на презиента службата -  да съумеят да го препишат на мен. Вчера това е сценарият".

"Христо Иванов протестира срещу тези, които го къпаха, те го изкъпаха, той отиде да ги подкрепя! И вика: "Държа Борисов отговорен"! За кое?! Президентът еднолично носи отговорност.

Само че сценарият продължава. Защо не се направи, когато ДПС не правеше кворум, или заедно с БСП искаше вот на недоверие за сваляне на правителство? Защо тогава не се постави тази тема?… Или когато ДПС искаше оставките на министри, наши коалиционни партньори и всички останали. Или когато ДПС с колко стотин хиляди гласа ги подкрепи, тогава кандидатът за президента Румен Радев не отказа тяхната подкрепа. ... На Консултативни съвети председателят на ДПС Карадайъ винаги е подкрепял решенията на Радев. И тогава темата с охраната не е стояла. Сега искат да изкарат, че ДПС и ГЕРБ работят заедно.

"Вчера четох в един сайт: "Президентът Радев скочи Доган и Пеевски, прокуратурата влезе в Президентството". Какво имат общо съветниците на президента и как е скочил, като четири години им държи охрана? На кой е скочил"

Борисов припомни вчерашно изявление на Валери Симеонов, че през 2018 г. е настоявал пред президента за сваляне на охраната на Ахмед Доган. Охрана на Делян Пеевски е била сложена, след като МВР доказали пред премиера, че атентаторите, стреляли с гранатомет по Алексей Петров, са наели апартамент с възможност за пряк изстрел към жилището на Пеевски:

"Показаха ми схемата, по която е трябвало със снайпер да бъде едновременно ликвидиран - и Петров с гранатомета, и Пеевски - от апартамента. Затова сложихме и охрана. Сложихме и на Иво Прокопиев, когато дойдоха сигнали. Изведнъж някой иска да ми вмени, че темата за охраната на тези двамата е моя тема! Тя не е! Аз съм убеден, че и двамата ще си махнат охраната, но президентът да поеме отговорността! Да каже: "Като държавен глава имам всичката власт, свалям я".

Според Борисов НСО трябва да охранява само премиера, президента и председателя на НС. 

"За останалите, вече има структура в МВР и си се пращат полицейски коли, патрули, охраняват го, докато мине заплахата".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!