Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ очаква по-голямо търсене на петрол, но предупреди за рискове от новата вълна на Covid-19

Петролът поевтинява с над 2% за втора поредна сесия на търговия

Международна агенция по енергетика

Международната агенция по енергетика (МАЕ) повиши прогнозата си за търсенето на петрол през 2020 година, но предупреди, че новото силно разпространението на Covid-19 представлява риск за тези подобрени перспективи пред петролните пазари.

Базираната в Париж международна енергийна организация увеличи прогнозата си за световното потребление на черното злато до 92,1 милиона барела на ден през настоящата година, което е с 400 000 барела повече от прогнозата през миналия месец, като се позова на по-малък от очакваното спад в търсенето на петрол за второто тримесечие. Въпреки това очаквано повишение обаче, потреблението на петрол през тази година ще бъде със 7,9 млн. барела на ден по-малко, отколкото през 2019 г.

"Въпреки че петролният пазар постигна несъмнен напредък, големият и ускоряващ се брой на случаите на Covid-19 в някои държави е обезпокояващо напомняне, че пандемията не е под контрол и рискът за нашите пазарни перспективи е безспорно в посока надолу (за по-слабо от очакваното петролно търсене)", посочва месечният доклад на МАЕ.

"Скорошното увеличение на случаите на коронавирус и въвеждането на частични нови противоепидемични блокади внасят по-голяма несигурност в нашата прогноза", заяви световният енергиен орган в юлския си доклад.

Според МАЕ облекчаването на противоепидемичните мерки в много страни предизвика силен отскок при доставките на горива през май, юни и вероятно и през юли.

В същото време обаче се очаква дейността на петролните рафиниране през 2020 г. да намалее с повече от предвиденото месец по-рано и да нарасне по-малко от предишната прогноза през 2021 г., се казва в съобщението.

За 2021 година МАЕ очаква търсенето на петрол да нарасне до 97,4 млн. барела на ден.

Междувременно петролът поевтинява за втора поредна сесия на търговия с оглед на опасенията сред търговците на суровини относно растящия брой на новозаразени с коронавирус в САЩ и в някои други държави (нарастване на случаите на Covid-19 в японската столица Токио, в Мелбърн - Австралия и в Хонконг), което може отново да потисне търсенето на петрол в световен план.

В петък фючърсите на петрола Брент с доставка през септември поевтиняват с 2,25% към $41,40 за барел след вчерашен спад с 2,2%, докато фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през август - с 2,6% към $38,60 за барел след спад с 3,1% в края на търговията в четвъртък.

Това предполага, че петролните цени ще отбележат спад за втора поредна седмица с между 3% и 5%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени