Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Вратите на съня“ се отварят за Opera Open 2020

Пространството ражда идеи, акустики, преживявания, спомени и пророчества. Пространството има своите сънища. Тяхното тълкувание със средствата на музиката, на танца, на визуалните изкуства, чрез специфични разположения и овладявания на Античния театър, прави премиерният мултимедиен спектакъл с произведения от Бах, Вивалди, Муре, Глук, Моцарт, Бетовен, Верди, Белини, Чилеа, Месиан, Орф, Арнаудов 

Мултимедийният спектакъл „Вратите на съня“ открива фестивала Opera Open 2020 на 10 юли от 21.15 ч. в Античния театър на Пловдив. Директорът на Опера Пловдив и режисьор на спектакъла Нина Найденова сподели своите предсценични вълнения в "Нашият ден". Тя каза, че всички са заредени с енергия и оптимизъм и че изкуството ще ни даде нужната хармония. Артистите са много развълнувани и се радват на подкрепата.

"Цялата ни програма, много логично към момента, е ориентирана към едни спектакли, които са с продължителност час и 10, и 15 минути, за да може синтезирано изкуство да стигне до публиката ни, но да бъде максимално безопасно разположена, да се избегнат антракти. Ние залагаме на цялостна концепция на фестивала, която е свързана именно със създаването на такива представления. Такова представление ще бъде и "Поетите и музиката" през следващата седмица – на 17-и 18-и юли 6 големи артисти идват. Те ще изкажат през себе си българската любовна лирика, съчетана с изключително красиви музикални произведения, също от български автори. Очакваме да се получи един синтетичен жанр, който е поезия и музика в едно пространство, което е осмислено също с концепция, за която предполага такъв тип драматургия. И във "Вратите на съня", и в "Поетите и музиката" зрителите сменят местата си. Ограничението за брой зрители ние го тълкуваме като възможност 300 души да застанат на местата на артистите на сцената, а артистите да се разположат в чашата на Античния театър. Артисти и публика да обменят тези енергии от усещането на другото място. Това е поднесено с изключителна визия, интерактивен мапинг, свързан с музикалната драматургия."

Нина Найденова разказа и за по-нататъшната програма на фестивала Opera Open. Залага се на идеята да бъдат поканени най-големите български артисти: Камен Чанев, Кирил Манолов, Мариана Пенчева, Соня Йончева – фокус на цялата програма – която се връща след дълги години на родната си пловдивска сцена. Райна Кабаиванска, която се очаква да представи една от знаменитите си ученички...

Спектакълът е с обърната гледна точка, като публиката е настанена на сцената на Античния театър и в сектори A и F. Броят на местата е ограничен.

Спектаклите от програмата на Opera Open ще се проведат при спазване на всички противоепидемични мерки и при запълняемост до 30% от зрителските места. 

Фестивалът Opera Open 2020 продължава до 12 септември.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.
Снимки - Opera Open 

Alexander Богдан Thompson

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна