Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допуснаха протестиращи до плажа на "Росенец"

| обновено на 11.07.20 в 17:29

Близо 10 часа в бургаския парк "Росенец" продължи инициативата за масово ходене на охраняем плаж. 
Събраха се стотици хора, за да се включат в организираното масово ходене на охраняемия плаж до почивния комплекс, свързан с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. 

Над 5000 симпатизанти на ДПС от цялата страна се струпаха около 8.00 часа тази сутрин на брега край луксозния имот, в който БНР със сигурност знае, че се намират Ахмед Доган и ръководството на партията. 

50 метра разделяха симпатизантите на ДПС и почитателите на масовото плажуване в района на частния имот на Доган. 

Привържениците на инициативата "Масово посещение на охраняем плаж" спорадично скандираха: "Мафия", "Българи, юнаци" и "Искаме на плаж". Около 13:30 ч. им беше осигурен, чрез плътно подредена полицейска колона, достъп до малката засипана с чакъл плажна ивица. 

Тъй като нямаше как всички протестиращи да се съберат на нея, те започнаха да се разхождат дотам на групи. 

Директорът на Бургаската полиция старши комисар Радослав Сотиров заяви за БНР: 

"Аз предотвратявам в момента да не се стигне до по-тежък сблъсък. Създаваме организация сега евентуално на групи - оттук вдясно на мен, да отидат на плаж".

Трима протестиращи са задържани и освободени

Преди да бъде осигурен достъп до плажа, се стигна до сблъсъци между протестиращи и със служители на "Жандармерията", продължили около половин час. Бяха задържани трима души. Единият от тях е активистът на "Да, България" Ивайло Мирчев. Има и трима пострадали служители на жандармерията. Шефът на полицията в Бургас комисар Радослав Сотиров подаде оставка заради сблъсъците. Тя му е била поискана от премиера Бойко Борисов. 

Ето как обясни ескалацията на напрежението и лидерът на "Да, България" Христо Иванов:
"Тези сблъсъци се дължат на абсолютната безотговорност на местната полиция, която действа по политически указания от Пеевски и Доган, за да създаде тази ситуация. Това е законен протест, съгласуван! Кметът не е получил алтернативно указание какво да прави".
Вътрешният министър Младен Маринов съобщи на брифинг в София, че по разпореждане на премиера всички задържани в случая при "Росенец" са освободени. 

По-рано днес кметът на Бургас Димитър Николов и директорът на Бургаската полиция ст. комисар Радослав Сотиров настояваха да бъдат допуснати до плажа в района на частния имот. Николов отчете като грешка, че не е осигурен достъп до плажа при предварителната организация. 

Голяма част от протестиращите вече си тръгнаха. 
Все още с коли и автобуси от парка си тръгват симпатизантите на ДПС под възгласите на трийсетина протестиращи. 
На място остават служителите на "Жандармерията", които следят да няма инциденти. 
Тази вечер се очаква да стане ясно дали утре ще има отново масово ходене на плаж край частния имот, свързван с почетния председател на ДПС.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна