Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди протестираха в София с искане за оставка на правителството

В протестни демонстрации се включиха и други градове в страната

| обновено на 13.07.20 в 14:14
Снимка: БГНЕС

В 17.00 пред Президентството е планиран поредният антиправителствен протест.

В Ловеч, Пловдив, Хасково, Габрово също са планирани демонстрации.

Хиляди протестиращи се включиха в антиправителствената демонстрация в центъра на София вчера.

Със скандирания „Оставка“ и „Мафия“ участниците в протеста и снощи настояха за оставка на правителството и на главния прокурор. Пред събралото се множество адвокат Николай Хаджигенов добави към исканията и това за Велико Народно събрание.

След като протестиращите се бяха събрали пред Министерски съвет, те тръгнаха по бул. „Княз Ал. Дондуков“, след което по ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „Цар Освободител“, за да стигнат пред парламента. Сградата на Народното събрание беше обградена от плътен полицейски кордон. Там протестиращите изпяха химна на България и се отправиха към Орлов мост с викове „оставка“. Те продължиха по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, ул. „Граф Игнатиев“ и с освирквания стигнаха пред Съдебната палата. Демонстрацията приключи малко след 23 ч. пред Министерския съвет. По данни на МВР, не е имало сериозни нарушения на обществения ред.

„Бъдещето на държавата е с изключително лоша перспектива. Нужни са избори и суверенът да избере кой в бъдеще да го управлява“, казват хората, които не вярват на правителството. И още:

„Дори и нещо добро да е направено за България, това, на фона на 30-годишното очакване нещо да се случи и да говорим в бъдеще време, помрачава успехите“.

„Моделът е грешен и изпълнен с лъжи“.

„Не може с бездействието си да унищожаваме тази държава, която отдавна трябваше да стане рай. Имахме добра образователна система, а сега от училище децата излизат неграмотни“.

Протестиращите искат по-добро бъдеще за децата си и казват, че народът е алтернатива да избере честни управници.

„Младите бягат, младите се връщат, те ще създадат държавата отново“.

снимка: Мира Стефанова
Стотици варненци шестваха по централните улици на Морската столица, скандирайки за оставка на правителството. Протестът се проведе под засилена полицейска охрана.

Близо 100 души се събраха на протест в Бургас в градинката пред Часовника. С викове и скандирания „Оставка“ протестиращите призоваха за смяна на властта. С шествие протестиращите преминаха по главната улица „Богориди“ до входа на Морската градина.

На фона на многохилядните протести в столицата, в Благоевград протестът беше малоброен. Хора на различни възрасти се събраха пред Общината, за да протестират срещу корупцията и начина на управление в страната. Протестът в Благоевград днес беше мълчалив, но ако не постигнат целта си – оставка на правителството – протестиращите се заканиха на социални бунтове

Във Велико Търново за първа вечер гражданите се събраха в центъра на града с настояване за оставки на правителството и на главния прокурор. Протестът беше организиран в социалните мрежи, а полицията се самосезира за охрана на обществения ред. До ексцесии не се стигна. Повече от 100 великотърновци се събраха тази вечер пред паметника „Майка България“.

Около тридесет души, предимно симпатизанти на БСП, излязоха пред сградата на Областната управа в Кюстендил, за да поискат оставка на правителството. Протестиращите изразиха недоволството си от управляващите от ГЕРБ.

Над 200 пловдивчани със скандирания пред сградата на Общината се обявиха за оставките на правителството и главния прокурор. Тук сме, за да защитим достойнството си на свободни хора, казаха присъстващите.

В протеста, който за трети ден събира русенци на площада пред Съдебната палата, днес се включиха предимно млади хора. Днес протестът започна в 18.30 часа, но хората решиха да направят шествие до Парка на младежта по централната улица „Александровска“, за да подканят съгражданите си да се включат към тях. Така до 20.00 часа по улиците се чуваха скандирания за оставка и смяна на системата.

В Габрово се проведе граждански протест на недоволни от държавното управление. 50-60 души се събраха на централния площад Възраждане в града. Протестът в Габрово беше гражданска инициатива, в която се включиха и представители на политически сили от ляво и от дясно. Хората не носеха плакати, не скандираха и не издигаха лозунги.

Стотици се включиха тази вечер в организирания в Стара Загора протест срещу правителството. Недоволните настояха за оставката на министър-председателят Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Протестът започна пред сградата на Областна администрация, а близо час след началото му участниците в него поеха на шествие по улиците на Стара Загора. Те се спряха пред сградата на Районната прокуратура.

В Плевен за трета вечер стотици граждани протестираха пред Областната администрация. С мирно шествие те преминаха по централните улици на града.

снимка: Мира Стефанова

снимка: Мира Стефанова

снимка: Мира Стефанова

снимка: Мира Стефанова

снимка: Мира Стефанова

снимка: Евелина Стоянова

снимка: Евелина Стоянова

снимка: Евелина Стоянова

снимка: Евелина Стоянова

снимки в текста: Мира Стефанова и Евелина Стоянова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!