Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина поетесата Миряна Башева

Снимка: БГНЕС

На 73-годишна възраст почина поетесата Миряна Башева, пише в. "Сега". Тя беше известна като "Поетесата на космическата нежност". Десетки са песните по нейни стихове. 

Работи като литературен сътрудник в БНТ, като редактор в списание "Отечество", в Студията за игрални филми "Бояна", в списание и издателство "Факел". От 1997 г. е във вестник "Сега".
 
За първи път печата стихове през 1972 г. във в."Литературен фронт". Сътрудничи със стихове и публицистика на списанията "Пламък", "Септември", "Отечество", на вестниците "Студентска трибуна", "Народна култура", "Народна младеж" и др. Издава сборниците "Сто години суета", "Тежък характер", "Малка зимна музика", "Нека да е лято".

По нейни текстове са създадени едни от най-популярните музикални шлагери у нас. Творбите ѝ са преведени на основните европейски езици, припомнят от правителствената информационна служба.

През 1979 г. пише стиховете към филма "Войната на таралежите" на Иванка Гръбчева. По покана на Рангел Вълчанов Башева пише сценария на игралния филм "Последни желания" (1983 г.) и на няколко документални филма на същия режисьор.

Има включени стихове в антология с българска поезия, излязла в САЩ – антологията "Глина и звезда – съвременни български поети" (1992), подготвена за печат от българския поет и преводач Георги Белев.

"Загубихме силен творец, поетеса, журналистка, публицистка, която остави дълбока следа с творчеството си", каза за БТА Димитър Христов, член на Управителния съвет на Съюза на писателите.

Поклонението е в сряда, 15 юли, от 11.30 в Ритуалната зала на Централни гробища.

Поклон пред светлата й памет!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!