Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди участници и в петия ден на протест срещу властта в столицата

Протестиращите останаха под прозорците на властта без обичайното протестно ществие

| обновено на 14.07.20 в 01:00
6
Снимка: БГНЕС

Пети ден продължават антиправителствените протести в София и в редица други градове на страната.

Хиляди протестиращи бяха изпълнили пространството пред площад “Независимост“, президентството, Министерски съвет и стигат до булевардите “Витоша“ и “Мария Луиза“.

Шумни скандирания “оставка“, нецензурни думи, обидни квалификации по адрес на премиера Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Пространството се огласяваше от тъпани и вувузели и силни възгласи “Гешев е позор, оставка и затвор“.

Протестът беше разнолик, с участието на познати лица от десни извънпарламентарни партии, както и с представители от инициативата “Системата ни убива“.

Към 23:00 ч. видимо намаля броят на протестиращите в центъра на София, като останалите продължават да скандират за оставката на министър-председателя и на главния прокурор.

През последния час скандиранията за оставка обаче отстъпиха място на дунавското хоро, като народните ритми огласяваха площада.

В същото време се провежда интересна акция от органите на реда. Личният багаж, раници и чанти на всеки, който се присъединява към протеста, е проверяван.


От МВР съобщиха снощи, че протестът е приключил без сериозни нарушения на обществения ред, в  резултат на мерките, предприети от служителите на реда. Правят изключения счупеното стъкло на автомобил в района на БНБ и младежи с черни качулки, които са запалили факли сред протестиращите. Няма пострадали хора. 
От полицията отново призовават участниците в протестите да не се поддават на провокации и напомнят , че охраната, осъществявана от полицейските сили, е с цел опазване на спокойствието на гражданите.
Оратори на днешният протест, който прерасна в митинг, бяха Арман Бабикян, проф. Велислав Минеков, адвокат Николай Хаджигенов, който обяви пред протестиращите национална стачна готовност за цялата страна от днес.

“Всичко друго опитаха, през последните 30 години се докарахме дотам, че минаха поколения, в които ние не сме свободни. Не сме били роби по турско, по византийско – сега сме роби. Подхвърлят ни кокал, трошичка хляб и ние не сме свободни. Сега сме готови да платим цената на свободата си, сега!“, каза адв. Хаджигенов.


Оратори на протеста са и много млади хора:

“Протестирам, защото корупцията ни изяжда и ни поглъща и ни съсипва, но зад нея има имена, които я спонсорират, и я позволяват, и я толерират. И това са – Бойко Борисов и Гешев“, казва един от тях. Списъкът засега е кратък, но амбициозен, допълни той.

Протестът днес няма да прераства в протестно шествие и ще остане под прозорците на властта. Организаторите на протеста се мотивираха, че „разходките убиват енергията на протеста. Място на митинга е точно тук, под прозорците на властта“.

Демонстрацията протича мирно и спокойно. Със скандиранията “всеки ден сме повече до оставките “ демонстрантите отговориха на отказа на правителството да подаде оставка.

“Защото в България се опитва да се въведе една откровена диктатура в чист вид. Липса на демокрация, липса на законност, липса на нормален живот на българския гражданин“, коментираха протестиращи.

Исканията са добре познати: оставката на правителството и на главния прокурор, като протестиращите скандират: "Корона, чао! Бойко, чао!" и носят плакати: "Искам бъдеще в България, много ли е?" и "10 години стигат! Борисов, върви си с мир!".

Сборният пункт на демонстрантите и днес беше площада пред Президентството и т.нар. "триъгълник на властта", заключен между сградите на Министерски съвет, Народно събрание и Президентството. 

Демонстрантите се преместиха от президентството пред сградата на Министерски съвет.

И днешната проява беше организирана в социалните мрежи от тримата интелектуалци, критици на властта, известни като “Отровното трио“ – Арман Бабикян, адв. Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков.

Те призовават за свикване на Велико народно събрание и промяна на Конституцията.

Ситуацията в района през часовете на протеста беше спокойна при засилено полицейското присъствие.


Обобщение на деня можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия