Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Твърде много държави се насочиха в грешна посока

Коронавирусната криза може да стане все по-лоша и по-лоша

Тедрос Аданом Гебрейесус - генерален директор на Световната здравна организация.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Аданом Гебрейесус заяви в понеделник, че "твърде много държави се насочват в грешна посока" по отношение на техния отговор на пандемията Covid-19.

"Вирусът остава обществен враг номер едно", посочи шефът на СЗО.

Той предупреди, че "няма да се върнем към старото нормално състояние в обозримо бъдеще" и че, ако правителствата не успеят да изпълняват препоръките на СЗО и основните предпазни мерки в здравеопазването, ситуацията може да стане "все по-лоша и по-лоша“.

"Искам да бъда директен: Ако не се спазват основите препоръки, единственият път, по който ще върви тази пандемия че ще стане все по-лош и по-лош и по-лош", посочи Тедрос Аданом Гебрейесус.

Междувременно коронавирусните инфекции по света надхвърлиха днес 13 милиона, сочи преброяване на Ройтерс. Така беше премината нова граница в разпространението на заболяването, което за седем месеца е причинило смъртта на над половин милион души.

СЗО: Екипът, изпратен в Китай, няма да проведе теренно проучване

Разследващият екип на Световната здравна организация, който е изпратен в Китай, за да се подготви за бъдещи изследвания на произхода на новия коронавирус, няма да провежда теренни проучвания, поясни изпълнителният директор на програмата на службата за спешни случаи към СЗО д-р Майкъл Райън.

"Това е предварителна мисия", подчерта той. След като първата група обяви своите открития, на базата на тези заключения ще бъде сформиран друг изследователски екип и впоследствие ще бъдат определени целите и задачите за нова мисия, обясни той.

Новият екип ще работи в тясно сътрудничество със своите колеги от Китай, отбеляза д-р Райън.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!