Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциацията на прокурорите с декларация в подкрепа на Иван Гешев

Асоциацията на прокурорите излезе с декларация. В документа се казва, че  прокуратурата няма да позволи да бъде намесвана в политически борби, скандали и противопоставяния.

Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България остро и категорично възразява срещу опитите Прокуратурата да бъде намесена в политически борби, скандали и противопоставяния. Това се казва в тяхно становище, изпратено до Европейската комисия, Европейската прокуратура, Председателя на българския парламент, до председателите на парламентарните групи в Народното събрание, до премиера и президента, до пленума на ВСС и до посолствата на страните - членки на ЕС в България.

Един от основните стълбове, около които се изгражда всяка правова и демократична държава, е принципът на разделението на властите, пишат още държавните обвинители.

Писма за подкрепа има и от прокуратурите в цялата страна.Те се обявиха в защита на прокуратурата, както и на главния прокурор Иван Гешев.

Според тях с искането за оставка на обвинител №1 президентът оказва недопустим натиск върху самостоятелността и свободата на прокурорските органи. Прокурори от цялата страна изразиха категоричното си несъгласие с действията на президента в декларации и позиции, разпространени до медиите.

По-рано през деня спецпрокурорите също излязоха с декларация против искането на президента за оставка на Гешев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!