Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязък спад на Уолстрийт в края на американската търговия

Пазарите на акции на Уолстрийт обърнаха рязко първоначалната позитивна посока в края търговията в понеделник, тъй като инвеститорите изглежда бяха притеснени от продължаващото нарастване на новозаразените с коронавирус в редица американски щати.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюзом обяви, че на някои бизнеси ще бъде поръчано да затворят операциите си на закрито в опит да се ограничи разпространението на коронавируса.

Нюзом подчерта, че новите мерки ще се прилагат за ресторанти на закрито, киносалони, молова, музеи, винарни и зоологически градини в целия щат, както и за места за поклонение, фризьорски салони, фитнес центрове и офиси на сектори, които не са от ключово значение, в 30-те най-много засегнати окръзи на Калифорния.

Решението идва на фона на скок в броя на новопотвърдените случаи на Covid-19 в щата Калифорния с 8 358 през последните 24 часа.

Това провокира агресивни прибиране на печалби от дълги позиции в акции най-вече при технологичните гиганти. През последния час на търговия индексът Nasdaq Composite падна с цели 2,13% към 10 390 пункта, след като по-рано през деня беше достигнат ново рекорден връх от 10 824 пункт, когато технологичният индекс поскъпна за кратко с близо 1,5%.

Акциите на Tesla поевтиняха с 3%, след като по-рано през деня поскъпнаха с цели близо 16% до рекорден връх от 1794,99 долара за една акция. Акциите на Amazon.com също поевтиняха в края на търговията с 3%, на Microsoft Corporation - с 3,1% и на Facebook Inc - с 2,5%.

Широкият индекс S&P500 приключи търговията с понижение от 0,93%, след като и той парира сутрешното си възходящо движение от около 1,3%, докато индексът DJIA затвори с повишение от едва 0,04% след ръст по-рано днес поскъпна с близо 1,8% до 4-седмичен връх.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!