Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо нарастване на британската икономика през май след драматичен спад през април

Икономиката на Великобритания отбеляза първо, но доста слабо нарастване през май след драматичен спад през предходния месец, тъй като бизнес активност започна постепенно да се съживява от застоя по време на строгите противоепидемични карантинни мерки, целящи ограничаване пандемията от коронавирус, показват данни на официалната статистика (ONS).

Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство се повиши през май с 1,8% спрямо април, когато се срина с 20,3%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-добър отскок с 5,5 на сто.

В рамките на трите месеца до май включително обаче БВП се сви рязко с 19,1% спрямо предходните три месеца (след понижение с 10,8% през трите месеца до април) и с цели 24,0% спрямо същия период на 2019 година.

"Нарастването на икономиката през май е по-вероятно да отразява частичния прилив на енергия след започналото разхлабване на ограничителните мерки, а не доказателство за истинско възстановяване“, отбеляза за агенция Ройтерс Сюрен Тиру от Британската търговска камара.

Слабият икономически отскок през май се дължеше на нарастване на британския сектор на услугите, който формира най-голяма част от БВП, с 0,9% след силен спад с 18,9% през април. Най-голям положителен принос за това увеличение има търговията на едро и дребно, както и ремонта на моторни превозни средства. Активността в сектора на услугите през трите месеца до май обаче се сви с 15,13% спрямо година по-рано.

Индустриалното производство отбеляза значителен ръст от 6,0% след срив с 20,2% през април, като промишленото производство се увеличи през май с 8,4% спрямо спад с 24,4% през предходния месец.

Независимо от това промишленото производство е все още с цели 19,1% под негово ниво от преди коронавирусната криза, а имено спрямо февруари и отбеляза спад с 15,5% през трите месеца до май.

Строителството пък нарасна през май с 8,2% след рекордното намаление с 40,2% месец по-рано и отбеляза спад с цели 29,8% през периода март - май спрямо година по-рано.

В същото време обаче селскостопанското производство се сви с 6,2% след спад с 5,4% и през април.

Британската статистика представи и данни за международната търговия, показващи свиване на дефицит при търговията със стоки през май до 2,81 млрд. паунда от дефицит за 4,8 млрд. паунда през април. Това се дължи на нарастване на износа на стоки с 6,6% при понижава на вноса с 1,7 на сто.

Излишъкът при търговията на услуги остана почти непроменен на ниво от 7,1 млрд. паунда, докато общият търговски излишък на Великобритания се увели през май до 4,3 млрд. паунда от 2,3 млрд. паунда месец по-рано.

Британският финансов министър Риши Сунак отбеляза, че последните данни за брутния вътрешен продукт на Обединеното кралство показват какво голямо предизвикателство ще бъде страната да се възстанови от коронавирусната криза.

"Днешните данни подчертават мащаба на предизвикателството, с което се сблъскваме. Знам, че хората се притесняват за сигурността на работните си места и за доходите си. Ето защо аз изложих нашия "План за работна заетост" през миналата седмица", отбеляза той. Планът на Сунак за работните места струва до 30 млрд. британски лири и цели да върне хората на работа, както и да предостави стимули на работодателите, които все още не желаят да върнат принудително пуснати в отпуск техни служители.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна