Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Адвокат Ядков: Правото на защита и на справедлив процес невинаги се спазва от Прокуратурата

Не бива да се изнася пред обществото информация, която цели злепоставяне на бъдещи обвиняеми лица

Тревогите на Висшия адвокатски съвет бяха изложени в специална позиция
Снимка: Архив

„Висшият адвокатски съвет изразява своята тревога от начина, по който Прокуратурата на Република България в последно време изключва механизмите за гарантиране на правата както на гражданите, така и на обвиняемите лица, като по този начин поставя под огромна заплаха два от стълбовете на демокрацията – правото на защита и справедлив съдебен процес, и презумпцията за невиновност.”

Това се казва в позицията на Висшия адвокатски съвет във връзка с безпрецедентните действия на прокуратурата през последните месеци.

Адвокат Емил Ядков, член на Висшия адвокатски съвет, обясни пред Радио София, че „свободата на изразяване и общественият интерес от информация относно развитието на някои наказателни процеси налагат намирането на баланс между правото на обществото на информация и индивидуалните права на обвиняемото лице за справедлив процес”.

От адвокатурата припомнят, че без правова държава е невъзможно да се защитават ефективно правата и интересите на българските граждани.

"Адвокатурата е призвана да подпомага гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законови интереси. Тя е гарант за тези права.
Висшият адвокатски съвет беше сезиран многократно за нарушени права на български граждани при водене на досъдебни производства. Този факт, както и някои действия на прокуратурата станаха повод за позицията на адвокатския съвет отпреди няколко дни", отбеляза адвокат Ядков пред Радио София.

По мнението на юриста не бива да се допуска изнасяне пред обществото на информация, която цели злепоставяне на бъдещи обвиняеми лица - нещо, което наблюдаваме напоследък.
Това влияе на тяхната презумпция за невиновност.

Как адвокатурата гарантира правата на гражданите и кога е налице нарушение на презумпцията за невиновност - чуйте още в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от