Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спор в парламента заради снощните сблъсъци

Изпочупени прозорци и залята с боя врата на входа на сградата на Народното събрание след снощния протест.
Снимка: БТА

ГЕРБ осъди снощните сблъсъци по време на антиправителствения протест, при които пострадаха няколко души и беше направен опит за нахлуване в сградата на Народното събрание-2.

Депутатът Тома Биков предизвика недоволството на левицата в пленарната зала като по време на изказването си заяви, че волно или неволно БСП съучаства в организирана престъпна група.

В декларация от Парламентарната група на ГЕРБ Тома Биков заяви още, че политическата отговорност за "лумпените" носи президентът, който четири години сее омраза, а тези, които снощи са предизвикали ексцесиите, нямат нищо общо с хората, които са били там, за да изразят недоволството си.

Според Биков, благодарение на хладнокръвната полицейска намеса е била предотвратена по-сериозна ситуация:

"Снощи криминални банди, платени от Васил Божков, атакуваха сградата на НС, заливаха със запалителни течности полицаи и мирно протестиращи граждани, хвърляха боя по сградата на парламента, искаха да го щурмуват и да влязат вътре, счупиха стъкла, сбиха се помежду си“, каза той и предупреди:

“Всичко това е част от един сценарий, за който ние предупреждаваме от няколко дни и предупреждаваме най-вече вас, защото вие сте най-голямата опозиционна сила, чийто лидер декларира, че има два начина правителството да падне. Уважаеми колеги, не сме на площада. Вие съучаствате в момента, волно или неволно, част от вас съзнателно, друга не, в сценарий на организирана престъпна група".

Остро реагираха от БСП. Георги Свиленски и Валери Жаблянов отхвърлиха категорично атаката на управляващата партия и заявиха, че социалистите винаги са отстоявали държавността и демокрацията. Жаблянов се обърна към ГЕРБ и призова управлението да бъде сменено чрез избори:

"Нека да говорим истини. Г-н Биков, парите от Дубай са в чекмеджето и се пазят с пистолет до главата. БСП е партията, която никога, по никакъв повод не е давала основание да бъде обвинявана за връзки с мафията. И до днес, независимо от мястото, което заема в парламент, отстоява законността и реда в страната. И, ако г-н Биков задава въпроса какво става днес в България, отговорът е изключително прост - недоволството е резултат от вашето управление".

От БСП поискаха вътрешният министър да дойде в НС и да обясни всички подробности и предприети мерки, свързани със снощните сблъсъци по време на протеста.

Депутатите продължават със законодателната част от заседанието.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени