Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Месечна дефлация през юни от 0,4% и годишна инфлация от 1,6%

През юни 2020 г. месечната инфлация в България се понижава с 0,4%, докато годишната инфлация нараства с 1,6%, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) се понижи през юни с 0,4% спрямо предходния месец, когато се понижи с 0,3%, като това представлява дефлация за четвърти пореден месец.

На годишна база потребителската инфлация се повиши през юни до 1,6% от 1,3% през май, когато отбеляза най-слаб растеж от декември 2016 година.

От началото на годината в нашата страна има дефлация от 0,1% (юни 2020 г. спрямо декември 2019 г.).

Графики на инфлацията (г./г. и м./м.)

Средногодишната инфлация за периода юли 2019 - юни 2020 година нараства с 2,7% спрямо периода юни 2018 - май 2019 година.

През юни силно намаление с 0,9% спрямо предходния месец регистрират цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия се увеличават с 0,2%, а тези за облекло и обувки намаляват с 0,9 на сто.

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива се понижават с 0,1%, за жилищно оборудване, домакински уреди и принадлежности за дома нарастват с 0,7%, а в здравеопазването цените остават на равнището от предходния месец. Транспортните цени намаляват с 0,5%, а за развлечение и култура - понижение с 1,8%, тъй като това са два от секторите, които са най-силно засегнатите от коронавирусната криза и свързаните с нея противоепидемични мерки.

Цените на съобщенията бележат през юни увеличение с 0,3%, тези за образование - намаление с 0,2%, а за ресторанти и хотели - увеличение с 0,8 на сто.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през юни се понижава с 0,1% спрямо май, докато растежът на хармонизираната потребителска инфлация на годишна база (спрямо юни 2019) се забавя до 0,9%, след като в началото на 2020 г. тя беше над 3 на сто.

Хармонизираният индекс на потребителските цени е сравнима мярка на инфлацията на държавите от ЕС. Той е един от критериите за ценовата стабилност и за присъединяването на България към еврозоната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!