Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите недоволни от оставките на трима министри

Седми ден на антиправителствени протести

| обновено на 16.07.20 в 01:44
Снимка: БГНЕС

Към 23:20 часа приключи протестът в София, в който участниците за поредна вечер поискаха оставките на правителството и на главния прокурор. Демонстрантите обявиха, че ще спрат протестите само, ако Бойко Борисов се оттегли от поста премиер, а Иван Гешев - на главен прокурор.

При протестните действия в София не са били допуснати сериозни нарушения на реда, съобщиха снощи от МВР.  Заради съмнително поведение е била извършена проверка на двама младежи -  на 15 и 16 години. От тях са иззети два ножа и пиротехника, задържани са в столично районно управление.

Полицията отново напомня на участниците в протестните действия да спазват обществения ред и да не се поддават на провокации. Охраната, осъществявана от полицейските сили, е с цел опазване на спокойствието на гражданите.

Хиляди се събраха за седми път пред президентството, за да поискат оставките на правителството и на главния прокурор. Протестно шествие потегли по централните улици на столицата. 

Засилено полицейско присъствие има пред сградата на парламента, където протестиращите спряха и скандираха "Оставка!". Демонстрацията преминава спокойно.

Има и полицаи с жълти жилетки, които са с надпис "Антиконфликт". Организаторите на протестите обявиха, че също имат свои охранители на реда - момчета със зелени ленти на лявата ръка.

Протестиращите изразиха недоволство от поисканите три оставки на министри от кабинета "Борисов 3" и отново настояха за оставка на цялото правителство. Те изказаха подозрения, че тези оставки целят потушаване на напрежението и стихване на протестите срещу кабинета "Борисов 3".

Тази вечер протестът трябва да приключи по-рано от обикновено - около 22 часа. 

БГНЕС

В Плевен протестът тази вечер е организиран като автошествие, което премина през целия град. Рокери и над 70 автомобила с развети знамена и включени клаксони обиколиха и всички квартали. 

В продължение на цялата протестна обиколка, шофьорите подаваха звуков сигнал и развяваха трибагреници. Автошествието е разрешено от общинската власт и полицаи се грижиха за сигурността и реда.

Латинка Светозарова

За поредна вечер недоволни от управлението граждани се събраха пред сградата на Община Ямбол с искания за смяна на политическата система. 

Протестиращите граждани отново заявиха, че не желаят политически сили да се възползват от гражданското недоволство.

И в Русе за седма поредна вечер хората излязоха на площада пред Съдебната палата, за да изразят несъгласието си с политиката на правителството и да поискат оставките на премиера Борисов и главния прокурор Гешев.

Сред протестиращите в Русе основна тема за дискусии бяха новините, свързани с обсъжданите варианти за действие на партия ГЕРБ, и изявлението на президента Радев. За всички обаче обединяващо е искането на оставки и промяна на модела на управление.

И тази вечер скандирания „Оставка“ огласиха Габрово. За поредна вечер недоволни от управлението на държавата поискаха правителството и главният прокурор да се оттеглят.

За четвърти път граждани на Добрич излязоха на протест под наслов „Добрич срещу мафията“. Недоволните от сегашното управление на страната поискаха оставката на правителството и промяна на системата. Десетките граждани направиха и протестно шествие до централата на ПП ГЕРБ в града със скандирания за оставка на кабинета.

Благоевградчани със знамена и вувузели се събраха за поредно протестно шествие, чрез което да изразят недоволството от управлението на страната ни.
Обобщение за изминалия ден можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна