Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макулната дегенерация атакува и двете очи

Снимка: БГНЕС

С напредването на възрастта се увеличава и рискът от проблеми със зрението. Една от водещите причини за слепота в зряла възраст е макулната дегенерация.

„Аз имам астигматизъм по рождение, впоследствие ми се отлепиха двете стъкловидни тела на очите, но нещата започнаха да се влошават последните две години когато започнах да не разпознавам цифри, нощното ми зрение много се влоши", разказа в предаването „Рано в неделя“ по „Хоризонт“ д-р Радка Петрова, лекар и пациент.

Прегледът при офталмолог установява, че Радка Петрова има дегенерация на макулата. Следват скенер и цветна снимка за доказване на диагнозата, а впоследствие и инжекционно лечение. Петрова започва да вижда по-добре и отчита ефект от лечението. Признава обаче, че е закъсняла с диагностиката.

„Мислех, че това, което се случва, се дължи на другите ми заболявания и увреждания на очите, за които знаех. Непрекъснато ми плува нещо пред очите – това са парченцата от стъкловидното тяло. Мислех, че комбинация от другите ми заболявания, но се оказа, че се заблуждавам.“

Пациентката предупреждава, че много често това заболяване атакува и двете очи. И то по-често, отколкото само едното око. Д-р Петрова казва също, че невинаги това, което се постига с първата серия от четири инжекции, се задържа във времето като ефект.

„Човек, след като види, че има някакъв проблем, не да си го обяснява сам, а трябва да посети специалист. Имам чувството, че тези инжекции, ако бяха направени по-навреме, щяха да имат по-добър ефект", споделя своя опит като пациент д-р Радка Петрова.

БНР е медиен партньор в кампанията "Зрението е всичко" на пациентски организации и Асоциация "Грижа за пациента".

Още по темата слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна