Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред Съдебната палата за оставката на главния прокурор

| обновено на 17.07.20 в 20:24
Снимка: БГНЕС

Пред Съдебната палата в София се проведе протест на инициативата "Правосъдие за всеки" с настояване за оставката на главния прокурор.

Според неправителствената организация с действията си Иван Гешев е предизвикал настоящото безпрецедентно обществено недоволство и институционална криза. Заради избора му миналия ноември от "Правосъдие за всеки" смятат за отговорни за случващото се и членовете на Висшия съдебен съвет, които подкрепиха Гешев.

Протестиращите пред Съдебната палата станаха част от протеста на ларгото. Те останаха около част пред Съдебната палата с настояване – или главният прокурор да си подаде оставката, или Висшият съдебен съвет да открие процедура за избор на следващ обвинител номер едно.

Бяха предложени и конкретни идеи за промяна в конституцията, които да направят по-ефективна и по-контролирана съдебната система.

Адв. Емил Георгиев обясни защо от “Правосъдие за всеки“ имат самостоятелна инициатива, центрирана пред Съдебната палата:

“Искаме да върнем вниманието обратно към главния прокурор, тъй като неговото оттегляне, предсрочно освобождаване или оставка, е много по-важно от това на правителството и на Бойко Борисов в частност“.

“Това, че той не дава знак, че иска да се оттегли не ни учудва и именно заради това трябва да мобилизираме гражданската енергия и да го изкараме от удобното положение. Трябва да убедим членовете на ВСС, че те са допуснали грешка с неговия избор и сега могат да я поправят, като го отстранят“, посочи още той.


Този протест беше предшестван от декларация на "Правосъдие за всеки", в която бяха изложени основните искания за съдебна реформа на неправителствената организация.

Накратко тя звучи така: "Без главен прокурор, реформа на Висшия съдебен съвет, закриване на специализираните съдилища" – предложения, които, както става ясно, изискват промени в Конституцията. Те ще бъдат изпратени и до президента Румен Радев, обещал да стане първият, който да внесе проект за промяна в Конституцията.

От правната неправителствена организация предлагат – не да няма изобщо главен прокурор, но главният прокурор да стане равноправен на председателите на върховните съдилища, тоест да не е шеф на всички главни прокурори и да осъществява надзор върху тяхната работа.

Смятат, че във Висшия съдебен съвет трябва да има повече съдии, по-малко политическа квота, смятат, че няма място за специализирано правосъдие у нас.

Трябва да се получи подкрепата на обществото, за да бъдат проведени тези реформи. Това излагат още от "Правосъдие за всеки", а тази сутрин при представянето на конституционните идеи Велислав Величков се върна пет години назад към посещението у нас на известната бивша румънска правосъдна министърка Моника Маковей и цитира нейни думи от тогава:

"Изчистете правосъдието. То ще изчисти всичко останало. Ние и днес сме на този принцип, следваме го и виждаме, че всичко останало се обърка заради обърканото избирателно и поръчково правосъдие, което се задава от един център на власт, имащ своето силно влияние в Главна прокуратура".

Протестът, за участие в който се събираха хората беше под наслов "Водата няма нужда от каскет" по популярния атрибут, с който често виждаме главния прокурор Иван Гешев.


Снимки БГНЕС
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени