Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: Времето изисква да пробудим в себе си непримиримостта на Левски

Снимка: БГНЕС

"Стремежите на Левски са живи и днес. Нима е отживелица борбата му срещу правото на силата. Нима са изгубили смисъл думите му, че за народното зло не трябва да се мълчи, а да се действа тук и сега. Нима е загубил смисъл заветът му, че срещу тиранията и неправдата трябва да се борим с всички сили, обединени и заедно. Нашето време все по-настоятелно изисква да пробудим вътре в себе си непримиримостта на Левски. Да си припомним какво е лично и национално достойнство". Това заяви президентът Румен Радев на тържествено честване по повод 183 години от рождението на Апостола на свободата в град Левски.

"Ние сме решението на всички предизвикателства. Свободата е път, който трябва да измине всеки от нас. Да не забравяме, че Левски е нашият защитник пред времето, но и нашият съдник пред историята, защото ни завеща своя морален пример, с който днес мерим и думите, и делата", каза още държавният глава.

По думите му от всеки от нас зависи дали ще сбъднем завета на Левски за чиста и свята република:

"От нашата непримиримост, особено днес. От нашата обединена воля и от нашите задружни усилия. Само тогава пътят на Левски ще бъде нашият път - като личности и като нация с ясна визия и ясно бъдеще".

В тържествената заря-проверка в гр. Левски участваха офицери, сержанти и курсанти от НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново. Почетния строй беше приет от президента и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев. В словото си той поздрави и жителите и гостите на Левски по повод 75-годишнината от обявяването му за град. Това е единственото селище у нас, носещо името на Апостола на свободата, с указ от 1898 година.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени