Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Чолаков, „Път на младите“: Дебатът днес е между Борисов и развитието на България

Румен Чолаков
Снимка: БГНЕС

„Изведнъж разбрахме, че Бойко Борисов е гол (по аналог с приказката „Новите дрехи на царя“ и фразата "Гледайте, гледайте, царят е съвсем гол!“ – бел. ред.) и няма да се откажем да го свалим от власт и да променим България. Ние имаме много по-големи изисквания от това нашият министър-председател, както е в Европа, да снове като просяка на Европа. Той е възприел като гордост и като тактика за преговори, че България е най-бедната държава и превърна България в просешката тояга на Европейския съюз“. Това коментира пред БНР Румен Чолаков от организацията „Път на младите“. Румен се занимава с юридическа работа. Дълго време е живял в Лондон, днес е в Ню Йорк. 

Той подчерта, че дебатът днес е между Борисов и развитието на България.

„Процесът е започнал, не може да е мигновен. За да стане една истинска промяна, хората не трябва да очакват, че ако падне правителството, промяната ще е мигновена. Протестите са като революционен начин на мислене на гражданското общество. Хората оттук нататък трябва да са коректив на всяко едно правителство“.

Пред „Хоризонт" Чолаков допълни: 

Ние се борим да има експерти и технократи. Имаме качествени българи по целия свят. Ако някой ми поиска, аз съм готов за 48 часа да посоча имена за целия кабинет“. 

Според него най-отблъскващото нещо за хората с възможности да се занимават с българска политика е схващането, че политиката в България е мръсна работа и че всички са крадливи

„Политиката трябва да бъде благородна професия“. 

Според Румен Чолаков е необходимо намаляване на мандата на главния прокурор и промяна в начина на избиране на членовете на Висшия съдебен съвет

Интервюто с Румен Чолаков можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени