Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Повече пари за България въпреки орязания бюджет на ЕС

За хората, които ми искат оставката, оставям 29 млрд. евро

„Бил съм в казармата, но тези четири нощи и 5 дена трудно могат да се опишат“, обобщи премиерът Бойко Борисов в профила си във Facebook в коментар за споразумението между европейските лидери.

Положихме огромни усилия и всички сме на прага на силите си. Общият размер на средствата по Многогодишната финансова рамка и пакета „Следващо поколение“ – сиреч, бюджета за следващите години, за България е близо 29 милиарда евро. Това са повече пари в новия бюджет. И сме една от малкото страни, които ще получат повече пари по новата МФР – около 1 млрд. евро - в сравнение с настоящата. И това при положение, че общият размер на бюджета е с 62 млрд. евро по-малък от сегашния. Затова заслужавам да ми се иска оставката! Защото близо 2 милиарда лева повече при това окастряне…

Не само се запазват средствата по кохезионната политика и общата селскостопанска политика, което беше нашата червена линия. Особено важно е, че успяхме да договорим запазване на нивото на европейското финансиране по тези две политики. За кохезионната политика са заложени 9 млрд евро - близо 18 милиарда лева -  с 800 милиона евро повече от настоящите. Това е важно за постигане на основните ни цели – конкурентоспособност, растеж и заетост.

Най-голямата битка, която се води и си разваляхме на няколко пъти отношенията, но, за първи път, в новата многогодишна финансира за България са предвидени допълнителни целеви средства в размер на 200 милиона евро за слабо развитите региони – Севера и Северозапада".

Борисов допълни, че е водил разговори до 4:30 сутринта с Шарл Мишел, когото нарече „изключителен приятел на България“. Той изказа специални благодарности на Ангела Меркел и Себастиан Курц:

„…Когато той беше в оставка, аз често го подкрепях и (сега) направи изказване пред Съвета все едно е премиер на България, че държи, от името на всички, България да получи тези 200 милиона. Да не пропусна и премиера на Холандия. Всичките настояха…“.

Борисов обясни и сложността на преговорите между евролидерите:

"Беше страшен баланс. За да остане таванът 750 милиарда евро, което искаха южните държави плюс Германия и Франция, а другите държави искаха по никакъв начин грантовете да не минат 400 милиарда се стигна до Соломоновското решение - 390 на 360, така се запазва и таванът, и съответно всеки от нас ще може да каже, че това, което е предложил що годе, с компромиса е близко до действителността".

„Съотношението между грантове и заеми беше просто критично. След това как да се управляват средствата за възстановяване и устойчивост, съответно как да бъде обвързано върховенството на закона с годишната финансова рамка“, допълни Борисов.

„В следващите 7 години ЕС ще има възможност да мобилизира 1,824 трилиона евро. Дай, Боже, с тази пандемия от Covid-19 нещата да не се усложнят! След многото ми призиви за и медицинска оценка на обстановката, президентът Макрон много ме подкрепи и даде (за) пример моето настояване и ще се направи една подробна оценка в Комисията и ще се върви напред с общи решения и по медицинската част, съответно през комисаря по здравеопазването“.

Постигнато е съгласие каква точно трябва да е обвързаността между финансирането и върховенството на закона:

Това трябва да е прозрачен процес, зачитащ принципа на обективност, недискриминация и еднакво третиране на всички страни-членки въз основа на подход, почиващ на доказателства“.

„По пакета „Следващо поколение Европейски съюз“ България ще може да разчита на 7,7 милиарда евро грант“, изтъкна премиерът.  От тях 6 милиарда са в рамките на механизма за възстановяване и устойчивост.

Средствата по „Миграция и сигурност“ -  тук успяхме да имаме за външната ни граница на Европейския съюз, 200 милиона евро, близо половин милиард лв.

„За хората, които ми искат оставката, им оставям 29 милиарда евро за следващите години. Това са близо 60 милиарда лева, колкото е сега, след спада, БВП. Или повече, отколкото при социалистическите правителства беше всичко, което изкарваше България“, обобщи Борисов.

Ангажиментите към страните от Западните Балкани също са подкрепени.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!