Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи на протест пред централата на Християндемократическия съюз в Берлин

| обновено на 23.07.20 в 20:27
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки българи се включиха в протеста, организиран от сънародниците ни в германската столица. Те държаха в ръцете си разнообразни плакати, а основният им лозунг, отправен към Християндемократическия съюз, който е част от управляващата коалиция в Германия, е „Слепи ли сте?“– съобщи за Радио България съорганизаторът на протеста Диляна Величкова. Питането е провокирано от подкрепата, която демонстрира ЕНП, чийто член е ХДС, към българската партия ГЕРБ и коалиционното правителство, съставено от нея.Темата от деня, свързана с ремонта на кабинета, не се е обсъждала сериозно от протестиращите, каза Диляна. По думите ѝ демонстрацията е предизвикала интерес сред преминаващите местни жители, въпреки натоварения трафик по улицата. Всеки минувач е получил флайери, в които са описани исканията им и причината за гражданското недоволство.

Както Радио България ви информира по-рано днес демонстрацията на българите пред централата на Християндемократически съюз /CDU/ е трети поред протест на сънародниците ни в Берлин. Предходните два бяха пред сградата на българското посолство. Желанието на протестиращите да променят локацията дошло спонтанно – разказа Диляна Величкова:

Снимка: Facebook/Dilyana Gibelin

„Исканията ни са да бъдем чути и от Европа. От ЕНП, в която участва и ГЕРБ, ясно казаха, че подкрепят премиера Бойко Борисов. Затова искаме да ги попитаме подкрепят ли го наистина и информирани ли са за ситуацията в България, защото имаме сериозни съмнения, че не са.“

Снимка: Българско гражданско общество в Берлин

Вече 15 дни продължават протестите с искане за радикална промяна в начина на управление и спазване на законността в страната. Те обединяват българи, предимно млади хора, в България и отвъд нейните предели. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени