Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автентични везани ръкави показват в изложба на Женския пазар

Снимка: Пазари "Възраждане"

Днес ще бъде представена изложбата „Шевици от историята на Женски пазар“. Експозицията ще бъде разположена в Галерия „Сердика“ на Женския пазар за периода от 23 юли до 29 август 2020 г.
                                              

Посетителите ще видят за първи път 27 везани ръкави, характерни за женската носия на Софийски регион, които са част от личната колекция на Маргарита Георгиева, създадени са от нейната баба Севда и продавани на Женски пазар в периода от 1924 г. – 1948 г. 

Куратор на изложбата е 17-годишната Стефания Илиева, пра-пра-внучка на баба Севда, която вижда много история, вплетена в тези ръкави и много труд, вложен в тях.

Експозицията ще разкаже за значението на ръкава в българската носия. В миналото софийският ръкав се е наричал свиленица и е един от най-наситените с шевица, орнамент и цвят във фолклорната ни везбена традиция. 27-те везани ръкави, които ще бъдат показани, са автентични образци от началото на 20 век с приблизителни размери 30х52 см. и са експонирани в рамка.

Любопитни подробности около бродирането на шевици и значението на тези украшения за женските носии - чуйте в интервютата на Луиза Лазарова с Маргарита Георгиева и Стефания Илиева


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна