Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Борисов: Приемаме оставките на Маринов, Горанов, Караниколов и Ангелкова

| обновено на 23.07.20 в 15:53
Снимка: БГНЕС

"Приемаме оставките на тримата министри – Маринов, Горанов, Караниколов, плюс оставката на министъра на туризма – Ангелкова", обяви по-рано премиерът Бойко Борисов след днешното заседание на Коалиционния съвет.

Още днес на НС ще бъдат предложени техни заместници, допълни той.

"Предлагаме на мястото на вътрешния министър Младен Маринов – Христо Терзийски, който в момента ръководи Главна дирекция "Национална полиция". От кариерата е, всички го познават. На мястото на Емо Караниколов като министър на икономиката – неговия заместник Лъчезар Борисов. Това е и настояване на колегите. На мястото на Владислав Горанов като министър на финансите връщаме Кирил Ананиев. За Министерство на здравеопазването (предлагаме) професор Костадин Ангелов, шеф на Александровска болница. За министър на туризма – вицепремиерът Марияна Николова. Поема вицепремиер и министър на туризма". 

Ще има и смени на заместник-министри, увери премиерът:

"Едни освободихме вчера, други ще назначим в следващите дни".    

"В понеделник ще представим подготвени - ще се работи в събота и неделя - финансови, социални и икономически мерки, свързани с пандемията. Знаете, много дни в Брюксел имаше Съвет именно по преодоляване на щетите, които пандемията нанесе.

Ако е живот и здраве, тогава ще ви информираме по икономическите мерки, тъй като някои от тях ще наложат много спешно да се променят закони. Защото в пандемията се видя, че хората от РЗИ, от лабораториите и от много агенции, които бяха ангажирани, са на минимално заплащане. Но предлагам по тази тема в понеделник да говорим".

Валери Симеонов допълни:

„След финансово-икономическите мерки, които са най-важните с оглед на ситуацията около пандемията, ще продължим работата с приоритезиране на програмата на управление и изваждане на някои приоритети, които „Обединени патриоти“ настояваха във времето да минат малко по-напред, които са важни за обществото - свързани с демографията, с възрастните хора, с българските общности в чужбина.

В отговори на журналистически въпроси премиерът обяви и мотивите за смяна на министрите:

"Младен Маринов го сменяме, защото, аз съм убеден от това, което знам, че някои от действията на полицията по време на протеста не отговарят категорично на моето разбиране за отношение към протестиращи хора. Второ, защото на Росенец имаше заявен протест и те трябваше да осигурят така протичането му, че да не възникват подобни скандали, проблеми и накрая да го отнасят хора, които нямат нищо общо с този процес. Младен Маринов е изключителен офицер, но в политиката има грешки, които се наказват.

Министър Горанов безспорно постигна много, но и аз не можах да си отговоря на въпроса защо контролът върху Комисията по хазарта 5 години е бил занижен. Има въпроси, за които трябва да си понесат всички политическите последствия. Караниколов много добре в много сфери се справя, но започнах да чувам за неща, които се случват там във връзка с раздадените бонуси или грантове в Министерство на икономиката. Искам там контролът да е изключително строг".

Бойко Борисов даде да се разбере, че остава на премиерския пост до края на мандата.

"След мандата аз отивам да си ръководя партията, да си укрепваме структурите, защото сега всички ни ръфат отстрани, тъй като ние на 100% сме ангажирани с правителство и се допускат грешки в самата партия. Самият контрол в партията е занижен, защото всички уважавани от партията хора са ангажирани със или министерства, или кметства, или са депутати", заяви премиерът.

Относно договорените в Брюксел европейски пари по следващата многогодишна финансова рамка и инструмента „Следващо поколение Европейски съюз“ той заяви:

„За изостаналите райони се изчисляват по една формула, където ние дори не попадаме в тях. В същото време се дадоха, като знак от Европейския съюз, близо половин милиард лева за най-изостаналите райони. Близо половин милиард лева се дадоха и за опазване на външната ни граница. Убеден съм, че друг не може да ги постигне тези неща! Убеден съм“.

Относно протестите в страната:

„В една правова държава има Конституция, има законно избрани органи и всеки има право и на протест“.

„Аз знам мечтите на Христо Иванов, отдавна, да е главен прокурор и да овладее всички. Защото, от това, което услужливо се забравя, да получаваш предварително съдебни решения е много приятно, нали, който може да го постигне - ние не сме могли. Да овладееш и прокурорите – също, което ние не сме могли“.

Борисов се аргументира с това, че е научил от медиите за арестите на министъра на екологията Нено Димов и други заместник-министри.

„Да, категорично съм против всякакви показни акции, категорично. От тук нататък си има институции, които се избират по демократичен път. След това има повторен етап за издаване на указ от президента. Всичко това е извървяно“.

Кратки визитки на новите министри

Лъчезар Борисов, който ще оглави министерството на икономиката, влиза в изпълнителната власт през 2017 г. като зам.-министър в правителството на Огнян Герджиков. Преди това е бил главен експерт в Министерството на икономиката, консултант в транспортното министерство. Бил е и в ръководствата на частни компании в енергетиката и финансовото управление. 

Христо Терзийски започва кариерата си в МВР през 1996 г. в сектор "Криминална полиция" в Шесто районно управление на СДВР. През 2009 г. е назначен за зам.-директор на СДВР, а 6 години по-късно става шеф на Главна дирекция "Национална полиция", на който пост е и до днес.

Проф. Костадин Ангелов, който ще бъде новият министър на здравеопазването, е настоящ директор на Александровска болница. Завършил е Медицинския университет в София, с придобита специалност по хирургия. Към момента е съветник в Комисията по здравеопазване в Народното събрание и главен координатор на Експертния съвет по „Хирургия” в Министерството на здравеопазването.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.