Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът “Дни на класиката“ в Балчик продължава

| обновено на 26.07.20 в 08:31
Снимка: balchikclassicdays.com

Продължават “Дните на класиката“ в Балчик. Тази вечер Букурещкият духов ансамбъл ще представи музикалната програма "От Изток на Запад". За "Хоризонт" Сава Тихолов, началник отдел "Култура"в Община Балчик, поясни:

“Това са трима музиканти от най-големите държавни музикални състави в Букурещ. “От Изток на Запад“ са озаглавили те своя музикален концерт за Балчик. Той включва творби на композитори, които са свързани с Румъния и с Франция. Всички концерти започват от 19 и 30 часа, сцена “Мелницата“.

Единадесето издание на фестивала “Дни на класиката” се откри вчера и ще продължи до 1 август.

В дните на фестивала до първи август концерти ще имат и солисти на Софийската опера и "Кварто квартет", китаристът Санел Реджич от Босна и Херцеговина и китарен ансамбъл "Академика", солисти на държавните опери във Варна и Бургас, както и джазмените от българската група "Фънкалеро".

Входът за всички прояви е свободен.


Първият концерт вчера беше поверен на атрактивно дуо: перкусионистката Виви Василева и китариста Лукас Кампара Джиниз.

Двамата млади изпълнители идват от Германия, където живеят и се утвърждават не само като камерен състав, но и като индивидуални артисти.

Сава Тихолов от общинската администрация в Балчик каза преди старта на фестивала:

"Тази година изданието наистина е с доста въпросителни, буквално преди 20-ина дни се взе все пак решение той да бъде проведен, тъй като макар и по-малкия брой туристи хората си очакват това най-голямо музикално събитие. Затова поехме тази отговорност да го проведем, но предвид изискванията за по-голямо пространство, за публиката и за самите изпълнители, сме построили нова сцена на брега на морето. Тя е много по-голяма - сцената и мястото, където хората ще могат да се разположат също е много, много по-голямо".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна