Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арестуваха отново заподозрения за пожара в катедралата в Нант

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мъжът, който беше задържан и освободен миналата седмица от френската полиция, разследваща пожара в готическата катедрала в Нант на 18 юли, беше задържан отново в събота, съобщиха прокурорите, цитирани от АФП.

Прокурорите започнаха разследване за палеж, който изглежда е избухнал в три различни части на катедралата "Св. Петър и св. Павел" в Нант, Западна Франция.

След развитие в разследването мъжът, 39-годишен гражданин на Руанда, е бил арестуван рано в събота и по-късно се яви пред съдия в града, заяви в изявление прокурор Пиер Сенес. Той каза, че миналата седмица мъжът е задържан като част от "нормалната процедура" и е "преждевременно" да се предполага, че той е заподозрян по делото.

Адвокатът на заподозрения Куентин Чабер заяви, че по тогава не е имало нищо, което да свързва пряко клиента му с огъня.

Пожарът, станал само 15 месеца след друг опустошителен пожар в катедралата Нотр-Дам в Париж, унищожи известния орган на конгрегацията на Нант, който датира от 1621 г. и е оцелял след френската революция и бомбардировките от Втората световна война.

Изгубени бяха и безценни артефакти и картини - включително произведение на художника Иполит Фландрин от 19 век - и витражи, съдържащи останки от стъкло от 16 век.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна