Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на “Манастирски ливади“ протестираха заради липса на детски градини

Общината: В момента изграждаме нова градина и учредяваме на право на строеж на втора и на училище

| обновено на 26.07.20 в 17:01
Илюстративна снимка
Снимка: БНР

Граждани от столичния квартал “Манастирски ливади“ излязоха на протест и блокираха за кратко булевард  "Тодор Каблешков" на кръстовището с ул. Боянски водопад". Заради липсата на детски градини в квартала, те поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова, която също живее в района.

Жителите на район "Триадица", най-вече родители с деца, протестират срещу решението на главния архитект Здравко Здравков да бъде променен плана за регулация и застрояване на терен тук, в "Манастирски ливади" за строителство на частно училище на четири етажа, вместо предвидената преди това общинска детска градина.

В частното училище ще учат деца, чийто родители имат финансови възможности, казаха майките "Ние нямаме", а техните деца не са приети в детски градини и ясли.

Ето какво казаха още майките с деца:

"Нито една детска градина, нито една ясла, нито едно училище и те тихомълком разрешават на терена да се строи частно училище. Първо, няма общински такива, а те го дават за частно. Кварталът и без това няма улици, и без това е презастроен и само ще се задръства“.

1600 деца от 0 до 6 години има в квартала, без да е осигурено за всички посещението им в детско заведение, казаха още майките, а кметът на район "Триадица" Димитър Божилов е на страната на обществения интерес, който изисква добра инфраструктура и общински детски градини.

След протеста от Столичната община обясниха, че в момента общината изгражда нова детска градина и е в процедура по учредяване на право на строеж на втора нова детска градина и ново училище

От Столичната община обясниха относно протеста в Манастирски ливади - Изток, че през май със Заповед на главния архитект е разрешено изменение на плана за регулация, който предвижда запазване на предназначението на имота - детска градина в терен „за училище, детска градина, трафопост и подземен гараж“. Предходните намерения на частния собственик да се смени предназначението на имота от терен за детска градина в терен за жилищно застрояване не са получили одобрение. Сега реално се запазва отреждането на имота за образователни нужди.

В момента Столичната община изгражда нова детска градина в кв. „Манастирски ливади-изток“ и е в процедура по учредяване на право на строеж на втора нова детска градина и ново училище на ул. „Флора“.
Местната власт планира тази година проектиране на реконструкция на ул. „Флора“, по която частните имоти са вече общинска собственост. 
В последните няколко години Столичната община е отчуждила близо 60 хиляди кв. м в частни терени, които попадат в уличната мрежа на квартала. Целта е да бъдат цялостно реконструирани и по тях да пусне градски транспорт, който да обслужва квартала. 




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!