Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски и Путин приветстваха споразумението за "пълно и всеобхватно примирие в Донбас"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на Украйна и Русия приветстваха споразумението за "пълно и всеобхватно примирие в Донбас", обявиха от президентската институция в Киев след телефонен разговор между Володимир Зеленски и Владимир Путин.

Поредното примирие в 5-годишния конфликт между Киев и проруските сепаратисти в източните области Донецк и Луганск влиза в сила от утре. От 2014-а година до днес бяха направени повече от 20 опита за пълно прекратяване на огъня, но никога успешни. Съгласно договореностите, постигнати тази сряда, двете страни ще прекратят използването на бойни дронове и ще изтеглят тежката си артилерия в жилищни райони. Успешното прилагане на тези мерки ще отвори пътя за политическо уреждане нова среща на Нормандската четворка, в която освен Путин и Зеленски влизат още лидерите на Франция и Германия.

В разговора си със Путин тази вечер Зеленски е поискал да бъдат удвоени усилията за освобождаване на всички украински граждани, задържани по политически причини в отцепилия се Донбас, анексирания Крим и Русия.

От своя страна, Путин е подчертал необходимостта и двете страни да спазват ангажиментите си без всякакви условия. Руският лидер е изразил пред украинския си колега опасения, че постановените от украинския парламент за по-късно тази година местни избори влошават изгледите за трайно помирение в Донбас.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна