Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отравянето на река Марица най-вероятно е от завода за торове “Неохим“

Снимка: БГНЕС

Във взетите вчера проби от заустването на северния колектор на "Неохим" АД в река Марица са установени значителни превишения на замърсяването, разрешено от властите през 2015 година, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

В точката на заустване на Северния колектор на „Неохим“ АД в река Марица са установени значителни превишения на Индивидуалните емисионни ограничения по Комплексно разрешително № 8- Н1/2015 г. Превишенията по показателите са по показатели: азот нитритен - около 358 пъти, азот нитратен - около 10 пъти, амониев азот - около 2 пъти и електропроводимост - около 2 пъти, както и превишение на показателя Химично потребление на кислород - около 2,2 пъти", 

В река Марица преди заустване на Северен колектор на Неохим АД” са установени незначително превишаване на нормата за добро състояние по показател ортофосфати-превишение 1,2 пъти.

След заустване на Северен колектор на Неохим АД” са установени превишавания на нормата за добро състояние по няколко показателя: азот нитратен - с около 1,17 пъти, азот нитритен - с около 24 пъти, общ азот с около 1,5 пъти, ортофосфати - около 1,13 пъти и общ фосфор като фосфор с около 1,12 пъти.

Измерените стойности в река Марица след заустване на Северния колектор на „Неохим“ АД са значително по-ниски от тези в точката на заустване на Северния колектор, което е следствие на разреждане на водата.

Във водите на реката в гр. Симеоновград се констатира превишаване на нормите за добро състояние по азот нитритен с 10 пъти и за ортофосфати превишението е около 1,32 пъти.

Преди два дни стана ясно, че близо 30 крави, пили вода от канал, вливащ се в река Марица край Димитровград, са умрели. Заради инцидента беше спряно водоподаването в 48 населени места в околността. 

Днес стана ясно, че Фонд  „Земеделие“ отпуска индивидуална помощ на собственика на отровените крави. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!