Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед запази почти нулевите лихви и подкрепата си за икономиката на САЩ по време на пандемията

Федералният резерв на САЩ остави основната си лихва близо до нулата, сигнализирайки, че тя ще остане в рекордно ниски нива, докато централната банка не се увери, че  американската икономика ще успее да устои на бурята, предизвикана от коронавирусната пандемия.

Фед предупреди, че пандемията Covid-19 причинява "рязък спад" в икономическата активност и "скок при загубата на работни места". В същото време по-слабото търсене и ниските цени на петрола задържат слаба потребителската инфлация и влияят значително на финансовите условия.

В светлината на това развитие централната банка реши да запази целевия диапазон на федералната фондова лихва межди 0,00% и 0,25%.

'Комитетът по парична политика очаква да запази целевия диапазон, докато не се увери, че икономиката е издържала на последните събития и е на път да постигне максималните си цели за заетост и стабилност на цените", посочи Фед в сряда след края на двудневното си редовно заседание.

Централната банка на САЩ и нейният управител Джером Пауъл отново подчертаха, че Фед се ангажира да използва пълния набор от финансови инструменти за подкрепа на икономиката на Съединените щати в тези "предизвикателни имена".

Централната банка обяви, че ще запази темпото на покупките на активи в размер на 120 милиарда долара на месец - държавни ценни книжа за 80 млрд. долара месечно и ипотечно-гарантирани книжа за 40 млрд. долара - за да поддържа безпрепятственото функциониране на финансовите пазари.

По-рано тази седмица Фед разшири с три месеца до края на годината седем механизма за спешно кредитиране, предназначени да помогнат на пазарите. Някои от тези програми преминаха предишна червена линия на Фед при закупуване на корпоративни и общински облигации и отпускане на заеми за средния бизнес.

Джером Пауъл, председател на Фед

На пресконференция след края на редовното заседание Джером Пауъл посочи, че рязкото увеличаване на инфекциите с Covid-19 от средата на юни ограничава способността на икономиката да се възстанови от историческото свиване на активността през второто тримесечие, когато всички несъществени бизнеси бяха принудени да затворят заради пандемията.

"Като цяло изглежда, че данните сочат към забавяне на темпото на възстановяване. Но искам да подчертая, че е твърде рано да кажа колко голямо и колко устойчиво ще бъде това", посочи Пауъл.

Според него пътят на икономиката на САЩ ще "зависи значително от хода на коронавируса". Той подчерта, че мерките, предприети, за да се контролира заразата, са от ключово значение.

Коментарите на Пауъл идват по-малко от 24 часа преди да бъде оповестена официалната експресната оценка за БВП на САЩ през второто тримесечие (в четвъртък от 15:30 ч. българско време), като осредните очаквания на икономисти и анализатори са за срив с рекордните близо 35% в резултат на коронавирусната пандемия.

"Тази пандемия и нейното негативно въздействие наистина представляват най-големият шок за САЩ в наше време", посочи председателят на Фед.

Пауъл все пак отбеляза, че растежът на работните места през май и юни е компенсирал обърнало около една трета от загубата на работни места през предходните два месеца, а потребителските разходи са наваксали около половината от спада.

Но информациите, че компаниите намаляват заплатите, показват колко дълъг път трябва да измине пазарът на труда, за да се възстанови, добави той.

Пауъл също така каза, че икономиката вероятно ще се нуждае от повече помощ от страна на Фед и от Конгреса на САЩ, като същевременно похвали законодателите за по-ранните техни пакети за икономическа подкрепа.

"Федералният резерв се ангажира да използва пълната си гама инструменти за подпомагане на икономиката и да гарантира, че възстановяването от този труден период ще бъде възможно най-стабилно“, подчерта в заключение Джером Пауъл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна