Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наложиха глоба на началника на РДНСК - Бургас заради конфликт на интереси

| обновено на 30.07.20 в 12:36


Комисията за противодействие на корупцията е наложила глоба от 10 000 лв. спрямо началника на РДНСК – Бургас Милен Ненчев. Причината е установен конфликт на интереси.

До 2017 г. Ненчев е бил собственик на фирма за консултантски услуги, инвеститорски контрол и строителен надзор, след което я е прехвърлил на съпругата си. Тя е била едноличен собственик до 21 февруари 2020 г. През 2018 г. е сключен договор за строителен надзор между консултантската фирма и инвеститор, за осъществяване на строителен надзор на „Смесена сграда с паркинг“ в Бургас. В процеса на строителство на този обект, в РДНСК – Бургас, са постъпвали жалби за нарушения. „Проверките, извършвани от подчинени служители, не са установявали каквито и да е нарушения при изграждането на сградата, чийто строителен надзор е осъществяван от дружеството, собственост на съпругата на началника на РДНСК, за което той е подписал и съответни писма до подателите на жалбите“, се посочва от КПКОНПИ.

За БНР-Бургас Милен Ненчев обясни, че ще обжалва решението на Комисията. Той допълни, че е представил писмено своята позиция пред институцията. Въпросната консултантска фирма наистина е била негова до времето преди да заеме държавна служба, след което е прехвърлена на съпругата му. „От дейността, която съм развивал преди да заема държавна служба, няма как да се дистанцирам по какъвто и да е начин. Назад във времето съм упражнявал трудова дейност, работил съм. Заемайки държавна служба съм направил всичко необходимо да преустановя договорни отношения там, където фирмата, която съм управлявал, е работила като строителен надзор, да се дистанцира като страна. В този строителен процес Комисията е установила, че това по някакъв начин е повлияло на настоящата ми работа“, обясни той. Ненчев допълни, че ще се възползва от възможността от обжалване на решението Комисията, има готовност да представи и нови доказателства. „В крайна сметка ако съм сбъркал, ще си понеса и съответната отговорност“, посочи той.

Ненчев обясни, че многократно са правени проверки от системата на ДНСК. „Колегите от централно управление са по-висшестоящ орган от мен. Техните констатации не са установили нарушение. Това ми е дало основание да считам, че не е злоупотребено с позицията ми“, допълни той.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна