Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Еърбъс" със загуба от 1,44 млрд. евро през второто тримесечие заради Covid-19

Спад на приходите на самолетостроителния гигнат с 55%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският самолетостроителен гигант "Еърбъс" (Airbus) обяви, че е излязъл на нетна загуба през второто тримесечие в резултат на силно негативното въздействие на коронавирусната пандемия върху авиационната индустрия в световен мащаб, като в същото време заяви, че не може да направи прогнози за финансовото си състояние за настоящата година.

През периода април - юни "Еърбъс" отчете нетна финансова загуба за 1,44 млрд. евро спрямо нетна печалба от 1,16 млрд. евро година по-рано, докато приходите на компанията за същия период се свиха с цели 55% до 8,32 млрд. евро.

"Еърбъс" излезе на загуба от 1,23 млрд. евро и преди облагането с данъци и лихви, отчитайки загуба от 1,84 евро за една акция спрямо печалба от 1,49 евро за акция през второто тримесечие на миналата година.

През първите шест месеца на годината аерокосмическият гигант отчете приходи от едва 18,95 млрд. евро, което е с цели 39% по-малко спрямо година по-рано, докато нетната загуба за този период достигна 1,92 млрд. евро спрямо печалба от 1,2 млрд. евро през първото полугодие на 2019.

"Сега въздействието на пандемията Covid-19 върху нашите финансови средства е много видимо през второто тримесечие, като доставките на пътнически самолети през първото полугодие са намалели наполовина спрямо първите шест месеца на 2019 г.", каза главният изпълнителен директор на "Еърбъс" Гийом Фори.

В края на юни приблизително 145 пътнически самолета на Airbus не можаха да бъдат доставени поради кризата с общественото здравеопазване заради пандемията, заявиха от компанията.

Европейският самолетостроител също така отчете отлив на парични средства преди сливания и придобивания и финансиране на клиенти на компанията за 4,4 млрд. евро през второто тримесечие.

Базираната в Тулуза, Франция компания заяви, че все още няма да предостави нови насоки за своите финанси през тази година, тъй като видимостта пред нея остава много ниска и неясна.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от