Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва не разполага с пълна информация за арестите на руснаци в Минск

| обновено на 30.07.20 в 17:05
Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Москва не разполага с пълна информация за случилото се в Минск, където бяха задържани над 30 руски граждани, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Арестуваните са предполагаеми членове на руската частна военна компания „Вагнер“.

По думите на Песков засега е известно, че в Беларус са задържани 33 граждани и още двеста се издирват.

„Няма информация за извършени от тях противоправни действия, които биха могли да станат причина за задържането“, уточни той и добави, че не е планиран телефонен разговор между президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко по този въпрос.

Говорителят на Кремъл изрази надежда, че скоро в Москва ще бъде получена по-подробна информация за инцидента. Тази сутрин в беларуското министерство на външните работи беше извикан руският посланик в Минск Дмитрий Мезенцев.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече инсинуации твърденията на беларуските власти, че Русия се опитва да дестабилизира съседната страна преди насрочените там президентски избори.

Той изрази надежда, че беларуските власти ще спазват правата на задържаните руски граждани и добави: "Появиха се инсинуации, че някакви организации от Русия изпращат някого да дестабилизира обстановката в Баларус. Русия и Беларус са съюзна държава, съюзници, най-близки партньори. Разбира се, че и дума не може да става за това".

Руснаците бяха арестувани вчера в санаториум край столицата. По предварителна информация задържаните са членове на частната военна компания „Вагнер“, която се свързва с близкия до Кремъл олигарх Евгений Пригожин. Те са заподозрени в подготовката на терористични атентати, съобщи по-рано секретарят на Съвета за сигурност на Беларус Андрей Равков.

Според беларуския политилог Дмитрий Болкунец Лукашенко ще използва задържането на предполагаемите руски провокатори за политически цели: 

"Вероятно Лукашенко се страхува от протести в Беларус. Те могат да бъдат потушени и той се бои от последващи санкции. За да няма санкции, беше измислена схемата да бъде обвинена Русия в опит за сваляне на Лукашенко".

Според редица анализатори руските наемници заминават със самолети от Минск за горещите точки, където участват в бойни действия. Това става не за първи път и обикновено се съгласува с беларуските служби за сигурност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна