Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралия иска технологичните гиганти да плащат за използване на съдържанието на местни медии

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралия ще стане първата държава в света, която ще изиска от технологичните гиганти Фейсбук и Гугъл да плащат на местните медии за използвано от тях новинарско съдържание. Предвиждат се и промени по въпроси като достъп до потребителски данни и прозрачност около използваните алгоритми за класиране на съдържанието в платформите при търсене.

Ройтерс определя хода като забележителен и в защита на независимата журналистика,a Франс прес като най-агресивния на правителство до момента за ограничаване на правомощията на американските дигитални гиганти. 

Министърът на държавното съкровище на Австралия Джордж Фрейденберг уточни, че намерението ще бъде обнародвано в закон по-късно тази година:

„Става дума за справедливост за предоставящите информационни услуги австралийски компании. Това ще осигури засилена конкуренция, по-голяма защита на потребителите и устойчив медиен пейзаж.“

След проучване на състоянието на медийния пазар и влиянието на американските платформи, австралийското правителство в края на миналата година призова Фейсбук и Гугъл да договорят доброволно сделка с медийните компании за използване на тяхното съдържание. Нямаше резултат и сега Канбера даде срок от 45 дни за постигането на арбитражно споразумение или Австралийският орган за комуникации и медии ще определи правнообвързващи условия от името на правителството


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени