Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 60 потвърдени случая на коронавирус в кланица в Дания

"Covid-паспорт", с който датчаните пътуват в чужбина.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Коронавирус е бил открит при 62 служители в кланица на датската месопреработвателна компания Даниш краун (Danish Crown), предаде ДПА.

Досега са тествани близо 600 от 900 души персонал на предприятието в датския град Рингстед. Останалите 300 ще бъдат изследвани в понеделник, ако не са в почивка, посочва БТА.

Даниш краун е била уведомена за първия случай на коронавирус сред работниците в Рингстед миналата неделя.

В предприятието обикновено се колят около 35 000 прасета седмично, но сега този брой е значително намален.

Междувременно е оборудван мобилен център за тестване, в който всички служители ще се проверяват всяка седмица през идните 7 седмици.

Месопреработвателно предприятие на германската компания Тьонис (Toennies) в провинция Северен Рейн-Вестфалия спря работа за близо четири седмици заради огнище на коронавируса.

В средата на юли бе разрешено възобновяване на производството. Случаят разпали дебати за условията на труд и настаняване на работниците, много от които са от Източна Европа, припомня ДПА.

Круизен кораб под карантина

Междувременно бе съобщено, че 33 членове на екипажа на норвежки круизен кораб са дали положителен резултат за коронавирус, съобщи днес корабната компания „Хуртигрутен“.

Броят на инфектираните е нараснал спрямо четирима вчера. Други 120 членове на екипажа са с отрицателен резултат, а на петима трябва да бъдат направени повторни тестове. Никой от 158-членния екипаж не е имал симптоми, включително далите положителен резултат. Всички остават под карантина на борда на кораба „Роалд Амундсен“, който е закотвен край Тромсьо, Норвегия.

Под карантина са поставени и около 400 пътници от два поредни курса на кораба през последните три седмици.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна