Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Радев: Тежко е наследството на катастрофиралата автокрация

| обновено на 06.08.20 в 12:10
Румен Радев при представянето на първата част от проекта за Национален стратегически документ
Снимка: БТА

Анализ на ситуацията в страната - това е първата част от проект на Национален стратегически документ, разработен от Стратегическия съвет към държавния глава. При представянето в резиденция „Бояна“ президентът Румен Радев заяви, че наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко и може да се преодолее единствено с активна гражданска позиция. 

Президентът  подчерта, че авторитарното управление от последното десетилетие, подмяната на идеите с пропаганда и незаконните задкулисни договорки са довели до днешната дълбока криза.

"Мога да кажа, че върна историческия часовник на България към зората на прехода, когато, спомняте си, се учехме да говорим свободно и да провеждаме честни избори".

Първата част на документа представя подробни цифри и социално икономическите проблеми в страната, влошеното качество на образование и здравеопазване, неефективната борба с корупцията и ръста на бедността.

"Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко. И ние можем да го преодолеем само с единна воля и активна гражданска позиция. Днес Стратегическият съвет ще представи първият етап - анализ на ситуацията в страната. Защо е необходимо да имаме ясна и детайлна картина на това състояние? Защото това е задължителното условие, за да разберем причините, поради които стигнахме дотук, да осъзнаем в дълбочина и едва тогава да градим реалистични стратегии и планове за бъдещето!".

Радев подчерта, че българите отхвърлят пропагандата и имат право да знаят какво е истинското състояние на страната и да търсят алтернатива на днешната безпътица: 

"Министър-председателят така и не посмя да излезе от създадения от самия него илюзорен свят. И вчера отново заяви, че в последните три години България била в челото на най-бързо развиващите се европейски страни, по статистика. Тази статистика обаче опровергава пропагандата".

Вчера президентът обсъди с Правния си съвет необходимостта от промени в Конституцията. Според Румен Радев липсата на достатъчно гаранции за независима и ефективна съдебна система създава опасности за развитието на България като демократична държава.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от